Een sticker die de blootstelling aan UV door zonlicht in een plastic waterfles kan meten. Deze simpele zuiveringsmethode is voor iedereen te gebruiken en de Australische Macinley Butson sleepte er vorige week de Stockholm Junior Water Prize 2019 mee in de wacht. Kroonprinses Victoria van Zweden reikte de prijs uit tijdens de World Water Week in Stockholm. De winnaars van de Dutch Junior Water Prize vielen met hun banaan, een uniek filtersysteem voor het zuiveren van  microplastics uit water, niet in de prijzen.

 

The Sodis-sticker is goedkoop en kan makkelijk worden toegepast. Beeld: CSIRO.

De jury oordeelde dat de sticker voor Solar Disinfection aansloot bij het thema van de World Water Week. “Deze uitvinding is praktisch, klaar en wereldwijd inzetbaar. Het project toont ervaring en expertise van een toegewijde en creatieve jonge wetenschapper”, stelde de jury.

Fotokatalyse

Diana Virgovicova uit het Verenigd Koninkrijk kreeg een Diploma of Excellence voor haar ontdekking van een nieuwe fotokatalysator om waterverontreiniging op te lossen. Met fotokatalyse wordt een chemische reactie versneld, waarmee in dit geval verontreinigde stoffen in water kunnen worden geëlimineerd. De jury zag een groot potentieel in ‘een veelbelovende toekomstig waterbehandeling’.

Lucas Timmerman en Thomas Velders wonnen de Dutch Junior Water Prize. Foto: Junior Water Prize.

Verwijderen microplastics

Uit Nederland deden Thomas Velders en Lucas Timmerman RSG Lingecollege in Tiel mee aan de wedstrijd in Zweden. Eerder dit jaar wonnen ze de Dutch Junior Water Prize met hun project over het verwijderen van microplastics uit water. Ze ontwikkelden een filtersysteem in de vorm van een banaan waarmee microplastics worden gevangen.

Dutch Junior Water Prize

Tijdens de internationale finale van de Stockholm Junior Water Prize strijden 32 landen om de hoofdprijs van 15.000 dollar. De Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor HAVO- en VWO scholieren die jaarlijks wordt georganiseerd en draait om het beste idee voor waterinnovatie.