Een containerschip in de vorm van een zeilvis met een optrekbaar zeil, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart. Het schip is omringd door netten om te voorkomen dat containers in zee terecht komen. Dat is het idee voor het schip van de toekomst dat werd samengesteld uit de beste ideeën van leerlingen van diverse basisscholen. Een model van het schip werd vrijdag 28 juni getest in een van de testfaciliteiten bij Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN).

Aan de wedstrijd ‘Ontwerp jouw schip van de toekomst’ deden bijna honderd klassen mee. Vier winnende schoolklassen waren vrijdag aanwezig bij de test van het schaalmodel dat werd gemaakt op basis van hun ideeën. “Het mooie is dat de kinderen naar de natuur hebben gekeken voor inspiratie: een gestroomlijnde vissenvorm, het optrekbare zeil van de zeilvis, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart. Het zeil bestaat ook nog eens uit zonnepanelen, dus het heeft een dubbele werking. En wat een goed idee om netten aan het schip te maken om te voorkomen dat containers in zee terecht komen. Dat idee kwam binnen nadat een containerschip op 2 januari meer dan 300 containers verloor boven de Nederlandse Waddeneilanden. Echt een oplossing om over na te denken. En het geheel ziet er ook nog eens ontzettend gaaf uit!”, vertelt MARIN-directeur Bas Buchner.

Volop ideeën

Soms werkte een klas met elkaar aan één ontwerp, soms maakte iedereen in de klas een eigen ontwerp. MARIN kreeg allerlei goede ideeën, tekeningen en filmpjes toegestuurd. Schepen met zonnepanelen, zeilen, windmolens en waterstofmotoren voor een schone voortstuwing, drijvende ziekenhuizen voor zeedieren, cruiseschepen met pretparken, chillrooms en escape rooms en slimme zelfvarende schepen met camera’s en radars.

Winnaars

Uiteindelijk heeft MARIN niet één winnaar gekozen, maar de beste ideeën van verschillende klassen gecombineerd tot het ontwerp van het ‘schip van de toekomst’. Daarvan is het schaalmodel gemaakt (Model 10075) dat werd getest in de grote testfaciliteiten van MARIN. Natuurlijk in het bijzijn van de winnaars: groep 7 en 8 van de Triangel in Ede, groep 8 van de Mariënborn in Oosterbeek en de Plusklas groep 5 van De Spiegel in Den Haag.

Vooruit kijken

Het idee voor deze wedstrijd ontstond toen MARIN vorig jaar als eerste onderzoeksinstituut ter wereld haar 10.000e scheepsmodel testte. Directeur Bas Buchner: “We wilden na 10.000 modellen niet achteruit kijken, maar vooruit. Daarom hebben we de kinderen van Nederland gevraagd na te denken over de schone, slimme en veilige schepen van de toekomst. En met geweldig resultaat: een containerschip in de vorm van een zeilvis, met netten om containers die dreigen overboord te slaan op te vangen. Voor zo’n goed idee heb je echt kinderen nodig!”

Maritiem Museum

Alle klassen kregen een model van het schip van de toekomst mee voor in de klas. Het ‘schip van de toekomst’ wordt vanaf 1 september tentoongesteld in het Maritiem Museum in Rotterdam.