De Verenigde Naties vragen dit jaar tijdens Wereldwaterdag aandacht voor de toegang van schoon drinkwater en sanitatie voor iedereen. (Illustratie: UN).

Vrijdag 22 maart is het wereldwaterdag. Deze dag wordt jaarlijks door de Verenigde Naties geïnitieerd en wereldwijd worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het thema ‘Niemand achterlaten’. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor het feit dat er wereldwijd 1.8 miljard mensen nog geen toegang hebben tot schoon drinkwater en sanitatie. Ook in Nederland zijn er rondom Wereldwaterdag tal van activiteiten.

Tijdens de landelijke sponsorloop ‘Wandelen voor Water’ ervaren Nederlandse kinderen wat leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om aan water te komen. Kinderen van basisscholen lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug. Zij worden daarbij gesponsord door buren, vrienden en familie. De opbrengst wordt door de Stichting Aqua for All verdubbeld en gedoneerd aan een door de school geselecteerd waterproject.

Actviteiten

Van Leiden tot Rotterdam wordt er morgen gewerkt aan schone rivieren (45 kilometer). Ook zijn er op scholen deze week speciale lessen met extra aandacht voor onze watervoetafdruk en organiseert Nationaal Park Drentsche Aa een excursie in samenwerking met Waterbedrijf Groningen.

Meedoen

Iedereen kan deelnemen aan Waterwerelddag, als vrijwilliger, ambassadeur, sponsor deelnemer of donateur. Voor mensen die in de watersector actief zijn is het bij uitstek een gelegenheid om aan anderen te laten zien dat werken in de watersector ertoe doet en wereldwijd verschil kan maken.

Meer informatie: www.waterwerelddag.nl

Meer weten over activiteiten, werken en leren in de watersector. Ga naar: Waterwereld, werk!


Wereldwaterdag 2019: Doe mee en laat niemand achter was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.