Door amalavida.tv, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34852753

Het mentorprogramma van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) heeft ruimte voor nieuwe ‘mentees’, jonge waterprofessionals die graag gecoacht willen worden door een ervaren professional uit de sector.

Het mentorprogramma brengt jonge waterprofessionals en ervaren waterprofessionals met elkaar in contact en beoogt kennisoverdracht en versterking van (het netwerk in) de watersector.

Voordelen voor jonge én ervaren waterprofessionals

Projectcoördinator Carla Megens van KNW licht het programma toe: “Wat wil ik? Welke vaardigheden kan ik verder ontwikkelen? Dit zijn vragen die aan de orde kunnen komen in mentorgesprekken. Maar ook: hoe pak ik een bepaald probleem op mijn werk aan? Hierover van gedachte wisselen met iemand met jarenlange werkervaring, kan waardevolle inzichten opleveren. Groot voordeel van deze vorm van coaching is dat je kunt sparren buiten je organisatie om. De vertrouwelijkheid een pluspunt.”

Gesprekken en workshops

De meeste ‘mentees’ zijn jonge waterprofessionals, die enige tot enkele jaren werkervaring hebben. Zowel mentoren als ‘mentees’ zijn werkzaam bij onder andere ingenieursbureaus en waterschappen. Megens: “Naast de coachingsgesprekken (minimaal 3 tot 4 per jaar) worden activiteiten gehouden, zoals een Kick-off workshop om nieuwe mentoren en mentees op weg te helpen.”

Aanmelden

Afgelopen najaar is de eerste groep van vijf koppels mentoren en ‘mentees’ enthousiast begonnen. Op 6 maart a.s. gaat een tweede groep van start. Voorwaarde voor deelname is een lidmaatschap van KNW. Interesse? Stuur een mail naar carla.megens@waternetwerk.nl.


Mentorprogramma KNW helpt jonge professional op weg was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.