Tijdens de Maritime Week opent de maritieme sector deuren die anders gesloten blijven. (Foto: Wikimedia Commons).

De Maritime Week is in volle gang en het is een uitgelezen kans om uitgebreid kennis te maken met de maritieme sector. Van 10 tot 17 november staan er een groot scala aan activiteiten op stapel die laten zien hoe innovatief de sector is. Zo vindt vanavond (maandag 12 november) in Zaandam het Maritime Awards Gala plaats waar topprestaties van Nederlandse maritieme ontwerpers, toeleveranciers, reders, scheepswerven en maritieme studenten worden bekroond.

Tijdens het dertiende Maritime Awards Gala wordt het innovatieve vermogen van de Nederlandse maritieme sector gevierd. Dit jaar is het thema ‘Inspired by nature’ en zal de presentatie voor de derde keer in handen zijn van Jort Kelder. Bijzondere gast tijdens het evenement is minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Maritieme open dagen
Opleider STC Group organiseert vrijdag 16 en zaterdag 17 november open dagen en opent dan ook het nieuwe Skillslab Maritiem, een hypermoderne praktijkruimte waar studenten kunnen experimenteren, ontwerpen en scheepsmodellen en prototypes kunnen testen. Ook de Maritieme Academie in Harlingen zet tijdens de Maritime Week haar deuren open en organiseert een doe-middag voor kinderen van groep 7 en 8.

Maritime Innovation Experience
Tijdens de Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennismaken met de nieuwste uitvindingen en technieken van de sector. Onder andere Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, VAF Instruments en Cummins Holland presenteren op de beursvloer van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hun nieuwste innovaties.

Young Maritime Representatives
Natuurlijk ontbreken ook de jongerenambassadeurs (YMR’s) van Nederland Maritiem Land niet tijdens de Maritime Week. Ze geven bijvoorbeeld een gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel en leren de kinderen alles over beroepen in de maritieme sector. De leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf een bootje bouwen om mee naar huis te nemen. De YMR’s zijn ook betrokken bij het McPort Event in het EIC-gebouw in Rozenburg. Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken dan de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep.

Vakbeurs pleziervaart
Van 13 tot 15 november is er in de RAI in Amsterdam een vakbeurs voor uitrustingen materialen en systemen voor de pleziervaart. METSTRADE richt zich met drie paviljoens op verschillende segmenten. Zo is er een SuperYacht Pavilion, een Marina & Yard Pavilion en een Construction Material Pavilion (CMP). Ook worden er diverse symposia gehouden.

MARIN
Er staat nog een hoop te gebeuren, maar dit weekend bruiste de maritieme sector ook al van activiteit. Zaterdag 10 november opende het maritiem onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen haar deuren voor het algemeen publiek. Centraal stonden autonoom en emissieloos varende schepen, drijvende eilanden en windmolens, zonnecelcentrales en zeewierboerderijen op zee.

Shipaton
Vrijdag en zaterdag vond ook de tweedaagse Shipaton plaats. Zo’n 120 young professionals tussen kwamen bij elkaar bij Undercurrent in Amsterdam. Enthousiaste studenten en jonge professionals gingen aan de slag om zeevarende schepen ‘slimmer’ te maken met nieuwe technologie.

Jubileum Maritiem Simulator Trainingscentrum
De maritieme sector is ‘high tech, hands on’. Daar hoort innovatieve scholing bij, zoals het Maritiem Simulator Trainingscentrum op Terschelling. Ter ere van het 25-jarige bestaan van MSTC vond er op 9 november een feestelijk symposium plaats in WestCord Hotel Schylge. Tijdens het programma lag de focus op nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van het gebruik van simulatoren binnen het maritiem onderwijs.

Kerncijfers maritieme sector
Met een omzet van 54.5 miljard euro en meer dan 271.500 werknemers is de Nederlandse maritieme sector van een niet te onderschatten belang voor de Nederlandse- en de wereldeconomie. De Maritime Week focust op die economische impact en op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de sector.

Ga voor alle activiteiten naar: www.maritimebyholland.nl
Ga voor meer informatie over werken en leren in de Topsector Water & Maritiem naar: www.waterwereldwerk.nl


Ontdek de maritieme sector tijdens de Maritime Week was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.