Voor het project Quest for Change van Clean2Antarctica ga ik in november samen met achttien andere gemotiveerde jongeren een maand lang over de oceaan zeilen. De bedoeling is om zo een impuls te geven aan een duurzamere textielindustrie. We gaan ondanks zeeziekte, hoge golven en storm samen de zeilen hijsen en werken aan een schonere wereld.

De industrie raakt de watersector op verschillende punten. De productie van grondstoffen, zoals katoen voor kleding, vindt vaak plaats in droge gebieden. Door irrigatie worden de planten van water voorzien. Hoe groter onze vraag naar nieuwe kleding, hoe groter de druk op waterbronnen in deze droge gebieden. De satellietbeelden van de Aral Sea laten zien hoe het meer in een paar decennia is verdroogd (zie onder). Van het water in dit meer was in 2009 nog maar 8% over sinds de productie van katoen in de jaren ’60 is gestart ¹. Naast de katoenteelt, kost ook het produceren van jeans veel water en vaak worden er in het productieproces chemicaliën gebruikt waardoor het water vervuild raakt.

De impact van katoen productie op de Aral Sea in centraal Azië.

Wegwerpmaatschappij

Het meest bizarre is dat veel van de kleding die wordt gemaakt niet eens wordt gedragen! Meer dan 12 ton nieuwe kleding werd dit jaar alleen al door H&M verbrand omdat ze niet zijn verkocht en uit de winkels zijn gehaald om plaats te maken voor een nieuwe collectie². Al dat geïnvesteerde water, voor niks! In onze huidige maatschappij wordt consumeren en veel dingen kopen gestimuleerd. Veel mensen dragen hun kleding maar één jaar waarna ze vinden dat ze nieuwe kleren nodig hebben. Waarom?

‘Quest for Change’

Samen met de achttien jongeren gaan we hierover op het zeilschip de Morgenster nadenken. Terwijl we goed samen moeten werken om de Atlantische oceaan over zeilen, buigen we ons over het vraagstuk van de textielindustrie. Onze tocht wordt de ‘Quest for Change’ genoemd. De kracht van de jongere generatie wordt ingezet om aan de ene kant bedrijven met grote impact serieuze stappen richting een meer duurzame bedrijfsvoering te laten zetten en aan de andere kant consumenten te triggeren andere keuzes te maken. Wij zijn de tweede van in totaal drie groepen die op dit schip mee mogen om concrete stappen te ontwikkelen naar de circulaire economie. Elk team werkt aan een vraagstuk van een andere industrietak.

Dit is het team waarmee ik een maand lang de oceaan zal bezeilen & vol energie aan het vraagstuk ga werken!

Plastic als grondstof

Initiatiefnemers Edwin en Liesbeth keerden twee jaar geleden hun vuilnisbak om en vroegen zich af waarom ze zoveel weggooiden. Afval wordt gezien als waardeloos, maar wat nou als we dat om zouden kunnen draaien? Dat wat jij in de afvalbak gooit een grondstof is waar je weer iets nieuws mee kan maken. Omdat plastic afval verreweg de boventoon voerde, besloot Edwin iets te maken met die grondstof. Met de nieuwste technieken heeft hij het plastic omgesmolten en en een kunststof auto gebouwd die op zonne-energie rijdt. Hiermee gaan Edwin en Liesbeth in december op weg naar de Zuidpool om de wereld te laten zien dat afval enorm waardevol is en hergebruikt moet worden!

Mindset

De organisatie van Edwin en Liesbeth, Clean2Antarctica helpt iedereen om het ongemak van verandering te omarmen en om te zetten in een duurzaam alternatief. De missie heeft geresulteerd in een aantal concrete initiatieven. Naast de Quest for Change en het avontuur naar de Zuidpool hebben ze ook een zero waste programma om mensen bewust te maken van hun afval. Dit is eigenlijk een eerste stap richting een duurzame mindset. Het is niet alleen de industrie die moet veranderen maar ook wij, consumenten hebben een verantwoordelijkheid en moeten nieuwe gewoontes aanleren om te stoppen onze aarde nog meer te vervuilen. Momenteel zijn we als maatschappij comfortabel aan het consumeren en een hele hoop afval aan het creëren, maar dit is niet duurzaam. Kijk hoeveel water we verbruiken en zie hoe onze oceanen zich vullen met plastic afval. We moeten naar een circulaire economie, waar minder wordt gekocht, minder wordt weggegooid en alles wordt hergebruikt of gerecycled!

Zoals Edwin zegt: “We moeten gewoon beginnen, we zullen vallen maar ook weer opstaan. Door te geloven in mogelijkheden kunnen we samen de verandering naar een duurzamere wereld inzetten.”

Met deze prachtige boot, de Morgenster zullen we op avontuur gaan, helemaal naar Martinique.

Meedoen?

Ben je warm geworden van dit verhaal & vind je ook dat het woord verspreid moet worden? Dan kan je me altijd een bericht sturen 😊 of kijken wat je kan bijdrage via de site: https://www.clean2antarctica.nl/en/explore/small-step-giant-impact Mocht je via de site iets doen, laat het me weten, dan kan ik mijn eigen impact bijhouden!:). Donaties zullen gebruikt worden voor het Zero Waste programma!

1. Micklin, P. (2010). The past, present, and future Aral Sea. Lakes & Reservoirs: Research & Management, 15(3), 193–213.

2. https://www.ad.nl/binnenland/henamp-m-verbrandt-jaarlijks-12-ton-nieuwe-kleding~a393594c/

Meer informatie over activiteiten, werken en leren in de watersector. Ga naar www.waterwereldwerk.nl


Met een missie zeilen over de Atlantische Oceaan! was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.