Lekker naar buiten in de lunch! Dit was de excursie met Arnold van Vliet over Climate change in your backyard. Met de GrowApp kan je zelf bijhouden hoe de natuur om je heen verandert, terwijl je ook een bijdrage levert aan Citizen Science, een prachtige win-win situatie.

Hoe creëren we impact in de watersector?

Door Moon Weijens en Anouk van Eekeren, 24 oktober 2018

Onrecht in de watersector. Het komt wereldwijd helaas veel voor. Op 16, 17 en 18 oktober verzamelden internationale waterexperts zich in Wageningen voor de ‘Water Science for Impact’ conferentie. Wij zijn Anouk en Moon, studenten Milieuwetenschappen & Internationaal Land en Water Management en waterambassadeurs die ons drie dagen lang in het middelpunt van de waterwereld begaven.

Instagram influencers voor een dag

Tijdens de conferentie grepen we de kans om iedereen digitaal mee te nemen via een instagram take-over op @waterwereldwerk & @dutchwavemakers. Na de gezamenlijke opening waren er sessies over veel verschillende onderwerpen. Soms was het moeilijk om te beslissen welke onderwerpen we zouden gaan volgen. Gelukkig konden onze volgers via een poll stemmen waar we heen zouden gaan. Dat maakte het kiezen toch een stuk makkelijker!

Key-note lezing over implementatie van de Sustainable Development Goals (SDGs)

Water justice: voorbij problemen, naar werkbare oplossingen

Een van de interessantste sessies ging over water justice. Verschillende academici deelden hun inzichten en onderzoek op dit vlak. We bespraken verschillende voorbeelden van onrecht binnen de watersector. Bijvoorbeeld van het Canadese bedrijf dat in Mexico aan goudwinning doet en daarmee de zeer beperkte watervoorziening in een Mexicaanse stad volledig ontwricht. Of het verbouwen van druiven in een woestijngebied in Peru die bestemd zijn voor de Chinese markt. Tijdens de discussie die hierop volgde, bleek dat alle aanwezigen zich er van bewust zijn dat gemarginaliseerde gemeenschappen vaak het hardst geraakt worden. De aanwezigheid van aanstormend young professionals die positieve impact willen creëren, maakte dat er op het scherpst van de snede gediscussieerd werd over wat het nu echt betekent om water science for impact te bedrijven. Een belangrijke discussie die hopelijk in de toekomst tot concrete oplossingen zal leiden!

Tot slot: editie II?

Na drie intense dagen, waarbij de discussies ook in de kroeg verder gingen, kunnen we zeggen dat de watersector een enorm dynamisch en diverse sector is met een hoop problemen en potentiële oplossingen. Het was voor ons als waterambassadeurs een fantastische kans om ons netwerk verder uit te breiden en de meest actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied tot ons te nemen. De laatste dag van de conferentie betekende eveneens het begin van de week van #onswater. Het is wel duidelijk: water never sleeps. Ondertussen kijken wij vast uit naar de volgende editie van de conferentie. Zien we je daar?!

Meer informatie over werken en leren in de watersector. Zie: www.waterwereldwerk.nl


Hoe creeëren we impact in de watersector? was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.