Eind 2017 is het lectorenplatform Delta- en Watertechnologie opgericht. Het platform start komend jaar zes living labs rond ‘complexe gebiedsgebonden thema’s’ op het gebied van circulaire economie. De living labs houden zich bezig met waterretentie en natuurherstel (IJsselmeer), een klimaatbestendig stadsontwerp (Urbaan) tot de kweek van zouttolerante gewassen (ZW Delta). Eind 2019 moet de helft van de living labs actief zijn.

Living lab ‘Wad Lab’ doet onderzoek naar wieren als eiwitbron voor kweekvis

In het living lab werkt een multidiscplinair team aan circulaire oplossingen, met de nadruk op duurzame businessmodellen. Volgens Toine Smits, voorzitter van het lectorenplatform, is een living lab een ‘projectengenerator’. In het living lab werken overheid, waterschappen, maatschappelijke partijen en het onderwijs vertegenwoordigd. Daarbij is een leidende rol weggelegd voor het hbo. De lectoren,werkzaam in het hbo, zetten hun kennis en ervaring in voor onderzoek en innovatie binnen het onderwijs en de beroepspraktijk. De samenwerking in de living labs moet leiden tot innovaties, die voor binnen- en buitenland interessant zijn.

Dit is een samenvatting van een artikel in H2O. Lees het hele artikel op www.waterwereldwerk.nl dat met toestemming is overgenomen.


Lectoren veroveren terrein met living labs was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.