Tijdens de Wereldwaterdagen komen de waterambassadeurs op 7 en 8 september in actie voor schone en plasticvrije oevers en riviergebied in Rotterdam. Voor de Aan de bak-acties tijdens de Wereldhavendagen zoeken zij nog extra helpende handen. “We hebben ‘goudzoekers’ nodig die meehelpen om de Boompjes, de Erasmusbrug en de Rijnhaven plasticvrij te maken”, zegt waterambassadeur Laura Winkelmann.

Impressie van de toekomstige sloep, die wordt gemaakt van het ingezamelde plastic

“Met deze acties willen we het bewustzijn rondom plastic afval in het water vergroten”, zegt Laura, die zich samen met medewaterambassadeurs Rein en Robin inzet voor een plasticvrije wateromgeving. Onder het motto ‘Van Zooi naar mooi’ zal het ingezamelde plastic verwerkt worden in een opvallende goudkleurige sloep; de ‘Plastic Whale’.

Opruimteam met hesjes

De Aan de Bak-opruimacties zijn op vrijdag 7 en zaterdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur. De start is om 14.00 uur in de Rijnhaven. “Het opruimteam is te herkennen aan de gouden ‘Van Zooi naar Mooi’-hesjes, Aan de Bak-shirts en pratende mobiele afvalbakken. Later instappen deze middag is ook mogelijk.” Meer over de opruimactie en aanmelden als ‘goudzoeker’ op www.aandebak.org.

Prijs met opruimselfie

Voor vrijwilligers zijn er bovendien mooie prijzen te winnen. Goudzoekers die hun opruimselfie op Instagram delen met hashtag #GoudenPlasticWhale maken bijvoorbeeld kans op een nachtje slapen in een Wikkelboat of een tochtje met de Plastic Whale.

De goudzoekersactie wordt ondersteund door onder andere Port of Rotterdam, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en Rotterdam circulair. Meer info over circulaire initiatieven in Rotterdam www.circulairrotterdam.nl.


‘Goudzoekers’ gezocht bij opruimactie plastic tijdens Wereldhavendagen was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.