Blik op Dordrecht

Door de droogte van deze zomer zouden we het bijna zijn vergeten: Nederland kan geteisterd worden door ernstige overstromingen. In Dordrecht weten ze daar alles van, een stad die onlosmakelijk verbonden is met water. Waterambassadeurs vanuit het hele land bezochten 31 augustus het stadskantoor van deze waterrijke stad.

Hier kregen zij interessante presentaties van Hans Waals van Waterschap Hollandse Delta en Edwin van Son van de gemeente Dordrecht over de ins en outs van de watergerelateerde uitdagingen in- en rond deze stad. Aangezien de rivierenstad Dordrecht dichtbij de kust ligt, wordt het waterpeil beïnvloed bij stormachtige condities op zee, maar ook door de toenemende regenval in gebieden stroomopwaarts. Niet alleen de ligging zorgt voor gevaar, ook het feit dat het grootste deel van het centrum buitendijks gelegen is, draagt hieraan bij.

Waterambassadeurs krijgen uitleg van Edwin van Son (gemeente Dordrecht) in het oude centrum dat deels buitendijks ligt

Deze unieke situatie stimuleert de gemeente om oplossingen te verzinnen die we maar op weinig andere plekken in Nederland zien. Als je door de binnenstad loopt, zie je dat voor de meeste deuren schotten geplaatst kunnen worden en dat de stegen zijn opgehoogd met trappen om hoogwater tegen te gaan. Op de grotere straten is het mogelijk een serie schotten te plaatsen tijdens hoogwater. Mocht het dan toch uit de hand lopen, weet iedere bewoner dankzij een uitgebreid evacuatieplan wat hij dan moet doen.

Groot waterbewustzijn

Naast de vindingrijkheid van de verantwoordelijke brengt de situatie in Dordrecht ook samenhorigheid met zich mee. Tijdens crisisperiodes helpen bewoners elkaar waar nodig. Op plekken waar er geen schotten voor de deur geplaatst kunnen worden, legt men zandzakken neer die op iedere straathoek uitgedeeld worden. Om dit zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen zijn er zelfs zandzaklegcursussen.

Doordat er jaarlijks wel een voorval is met te hoog water, is het bewustzijn van overstromingsgevaar bij de inwoners van Dordrecht groot. In een land als Nederland is dit bewustzijn belangrijk, ook voor mensen die minder direct in contact staan met water.

Nieuwe projecten: waterbestendig

Doordat water onlosmakelijk verbonden is met Dordrecht zie je ook dat in nieuwe projecten water een rol speelt. In plaats van het gevecht aan te gaan wordt water hierbij juist gebruikt vanwege zijn positieve eigenschappen. Zo worden er meer woonboten geplaatst en worden wijken aan het water ontwikkeld die tegen een toenemend waterpeil kunnen; daarbij kun je zo vanaf je huis in de boot stappen. Daarnaast wordt ook een park ontwikkeld aan het water waar tijdens hoogtij water in het park zal stromen.

Dordrecht is alleen voor de idyllische winkelstraatjes en gezellige haven al het bezoek waard. Als je er dan toch bent, kijk dan goed om je heen, want met het stijgend waterpeil is het misschien wel het toekomstbeeld van jouw stad.


Dordrecht: waterstad van de toekomst was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.