Waar veel kleine jongens dromen van een glansrijke voetbalcarrière bij Real Madrid of een avontuurlijk bestaan als piloot, raakte omgevingsmanager Bart van Eck al op jonge leeftijd gefascineerd door water en wat daar in leeft.

“Mijn grootouders hadden een woning aan de gracht in Oudewater, daar zat ik uren te staren naar het water en de vissen die daarin leefden.” Hoewel zijn moeder hem graag een civieltechnische opleiding zag volgen, koos Van Eck zijn eigen weg. Na een studie Milieukunde in Den Bosch, rondde hij de master Environmental Sciences met succes af. Zijn eerste werkervaring deed de Brabander op in Portugal. “Als onderzoeksassistent bestudeerde ik met een team het gedrag van de Procambarus clarkii. Deze rode rivierkreeften vraten de rijstvelden helemaal kaal. Ons onderzoek richtte zich op het in toom houden van deze plaag.”

Bart van Eck

Eén grote leerschool
Na zijn tijd in Zuid-Europa, werkte Van Eck onder meer voor het Hoogheemraadschap van Delfland, Grontmij, Waternet en Living Lands (Zuid-Afrika). In 2011 begon hij onder de naam For Elements voor zichzelf. Vooral de opdracht bij Waternet staat hem nog helder voor de geest. “De opdrachtgever wilde een noodoverloopgebied creëren, waardoor bij zeer extreme situaties in korte tijd veel water naar de polder kon worden geleid. Daar bestond en bestaat geen enkele wet- en regelgeving voor. Daarnaast stonden de bewoners van het gebied logischerwijs niet te springen dat hun woning en agrarisch bedrijf mogelijk minder dan eens per 100 jaar onder water zouden worden gezet. Het project was met recht een hoofdpijndossier te noemen. Maar voor mij persoonlijk was het één grote leerschool, waar ik ondanks alle weerstand met veel plezier aan heb gewerkt en trots ben op het behaalde resultaat.”

Stroomversnelling
Naast zijn werkzaamheden als omgevingsmanager watergebiedsplannen bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, geeft Van Eck les aan studenten van de opleiding Watermanagement in Rotterdam. “Ik had, naast het begeleiden van studenten bij mijn werkgevers en het verzorgen van gastlessen bij onderwijsinstellingen, geen enkele ervaring met doceren. Na een netwerkontbijt raakte alles in een stroomversnelling, een paar dagen later stond ik opeens voor de klas. Leuk en ook fijn om op deze manier mijn kennis te delen, bij te houden en te verdiepen.”

Voortbordurend op die gedachte geeft Van Eck binnen het hoogheemraadschap les aan starters op het gebied van watermanagement. “We hebben een speciaal lesprogramma ontwikkeld waarbij we beginnende professionals de juiste achtergrondkennis proberen mee te geven voor in de praktijk. Dat is ontzettend leuk om te doen. De pilot is zo goed bevallen, dat we het graag willen doorzetten.”

Menselijke aspecten
Het bevalt de omgevingsmanager naar eigen zeggen prima bij zijn Zuid-Hollandse werkgever. “Wat het mooiste is aan mijn vak? Dat je in gezamenlijkheid kunt komen tot een maatschappelijk gedragen oplossing.” Ook over de bemiddeling van Van Dijk Employment Services is Van Eck te spreken. “Het contact met Jan van Workum heb ik als erg prettig ervaren. Op mijn verjaardag kwam hij persoonlijk een taart bezorgen. Dat zijn voor mij de kleine menselijke aspecten die er toe doen.”

Auteur: Kevin van Boxel. Het interview verscheen eerder op de website van Van Dijk Employment Services.


Omgevingsmanager Bart van Eck voelt zich bij hoogheemraadschap als vis in het water was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.