Met hydrofoils kan een zeilboot veel meer snelheid krijgen. Foto: Wikimedia Commons.

Een hydrofoil voor een laser (zeilboot) die met een lagere snelheid uit het water kan komen en daardoor veel eerder een optimale snelheid kan bereiken. Tycho Melles, scholier aan Het 4e Gymnasium in Amsterdam, onderzocht en ontwierp in de NISS profielwerkstukken wedstrijd een verbeterde hydrofoil voor een laser zeilboot. Melles won de wedstrijd in juli 2018 en bouwt nu met de hulp van sponsoren een prototype.

De jury van de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd, die scholieren uitdaagt om de maritieme wereld te verkennen, was onder de indruk van de kwaliteit van Tycho’s profielwerkstuk. Het werkstuk met de titel ‘De Icaro Maris: Een onderzoek naar en het ontwerpen van de ‘ideale’ hydrofoils voor een laser’ zou een tweedejaars student Maritieme Techniek niet misstaan”, schrijft de jury in haar rapport.

Tycho Melles won in juli 2018 de NISS profielwerkstukkenwedstrijd. Foto: NISS.

Verbeterde prestatie
“Hydrofoils zijn een soort vleugels waardoor een boot als het ware kan vliegen”, vertelt Tycho die zelf al drie jaar een laser zeilboot heeft en regelmatig meedoet aan zeilwedstrijden. “De bestaande hydrofoils zijn ontworpen met het gebruiksgemak als primaire focus. Daardoor verliezen de draagvleugels echter wel aan prestatie. Voor iemand met goede zeilkwaliteiten is een hydrofoil die beter presteert veel interessanter. Doordat de boot eerder uit water komt, krijg je veel sneller meer snelheid. ”

Zelfstudie
Tycho vindt het leuk dat zijn profielwerkstuk zo geslaagd is. “Voordat ik aan mijn profielwerkstuk begon, had ik geen kennis van hydrodynamica (stromingsleer). Een boot met een hydrofoil begint uit het water te komen op het moment dat de liftkracht de zwaartekracht opheft. De kennis die ik nodig had voor het verbeteren van de bestaande hydrofoils heb ik onder meer van de website van de NASA.”

Prototype
Inmiddels is Tycho bezig met het maken van een prototype. Hij benaderde zelf sponsoren en heeft nu materialen en geld ter waarde van zo’n 8.000 euro ter beschikking om het prototype te bouwen. Feadship, Glide Free Foils en International Paint, Damen en Sail & Surfcenter Monnickendam en een subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen ondersteunen de gymnasium-leerling bij zijn zoektocht.

Zeilwedstrijd Amerika
“Ik heb intussen de vorm van het schuim aangepast met een CNC-frezer. Nu moet ik de foil nog lamineren en plamuren en over de plamuur moeten nog twee afwerkingslagen. Dan zou de hydrofoil klaar moeten zijn. Dat klinkt eenvoudig maar ik ben al een keer opnieuw begonnen, omdat het frezen was mislukt. Ik hoop uiterlijk in februari volgend jaar klaar te zijn met het prototype, want dan is er een science fair in Amerika. Deelname aan die science fair heb ik overigens ook met dit idee gewonnen bij INESPO(International Environment Sustainability Project Olympiade).”

Ondernemerschap
De jury van de NISS-profielwerkstukkenwedstrijd sprak niet alleen haar waardering uit voor de goede kwaliteit van het werkstuk, maar ook haar bijzondere waardering voor het ondernemerschap van Tycho Melles. Uit handen van jurylid Joke Korteweg ontving Tycho ook nog eens een cheque ter waarde van € 3000,-.

Profielwerkstukkenwedstrijd
Met de profielwerkstukkenwedstrijd van het Nationaal Instituut Scheepvaart en Scheepsbouw (NISS) wil de organisatie havo en vwo-scholieren kennis laten maken met de maritieme sector en hen inspireren tot het kiezen van een maritieme vervolgopleiding. Ook het komende schooljaar is er weer een NISS Profielwerkstukkenwedstrijd. Havo/vwo-scholieren die een profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp kunnen hieraan deelnemen.

Kijk voor meer informatie op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.

Voor meer informatie over werken en leren in de watersector. Ga naar www.waterwereldwerk.nl


Leerling ontwerpt ‘optimale’ hydrofoil voor zeilboot was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.