VR-Dijken was een van de genomineerden in de categorie Waterveiligheid in 2017. Het ging om een tool voor virtueel dijkontwerp waarbij de effecten van ontwerpkeuzes direct in de omgeving zichtbaar zijn. Foto: Witteveen+Bos.

Sterke dijken, schoon en voldoende water. De waterschappen willen hun werk zo goed en efficiënt mogelijk doen en staan daarom te springen om innovatieve ideeën en nieuwe technieken. Tijdens de jaarlijkse waterinnovatieprijs worden de meest innovatieve technieken geselecteerd door een deskundige jury. Tot 28 augustus is het mogelijke om innovaties in te sturen voor de Waterinnovatieprijs 2018!

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken de Waterinnovatieprijs dit jaar uit in de categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Circulaire Economie’. Winnaars van de Waterinnovatieprijs krijgen een glaskunstwerk van Gert Bullée en de mogelijkheid om gebruik te maken van een innovatiemakelaar. Deze innovatiemakelaar helpt met een versnellingstraject bij het verder brengen van de innovatie.

Jury
De inzendingen voor de Waterinnovatieprijs worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De jury beoordeelt de inzendingen op het innovatieve, duurzame, probleemoplossende en kostenbesparende karakter.

Betere en goedkopere oplossingen
Hein Pieper, vicevoorzitter Unie van Waterschappen: “Waterschappen willen hun taken zo duurzaam en kostenbesparend mogelijk uitvoeren. Door te innoveren kunnen problemen beter en goedkoper worden opgelost. De waterschappen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken. Met de Waterinnovatieprijs hopen we hiervoor veel goede ideeën binnen te krijgen.”

Prijsuitreiking in november
De genomineerden worden dit jaar op de Innovation Expo op 4 oktober bekendgemaakt, waarna het publiek de kans krijgt op hun favoriete innovatie te stemmen voor de Publieksprijs. De feestelijke uitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats op 29 november in de Rijtuigenloods te Amersfoort.

Circulaire economie
Elk jaar reiken de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank de Waterinnovatieprijs in de categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’ en ‘Voldoende water’. Daar wordt altijd een extra categorie aan toegevoegd die inspeelt op de actuele opgave van de waterschappen. Dit jaar is dat ‘Circulaire economie’. Hoe stappen we af van onze grote afvalstromen en sluiten we de kringloop?

Het is mogelijk om innovatieve projecten tot 28 augustus aan te melden via www.waterinnovatieprijs.nl


Tot 28 augustus inschrijven voor waterinnovatieprijs 2018 was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.