Winnaars Vakkanjer Challenge 2018 bekend!

UTRECHT, 14 juni 2018 — Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben vandaag hun oplossingen tegen wateroverlast gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal te Utrecht. Voor het oog van ruim 1.400 jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De vier beste teams vielen in de prijzen. Daarnaast konden de jonge bezoekers tijdens Vakkanjers LIVE kennismaken met de wereld van techniek.

Vakmensen van de toekomst

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee

scholen en bedrijven samen werken aan vakmensen van de toekomst. Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De teams bedachten de meeste uiteenlopende ideeën: van een SmartWater Hotel tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen.

Veel originele uitvindingen
Vandaag presenteerden de beste teams hun ideeën in de Werkspoorkathedraal. Dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen reikte de prijzen uit: “Ik ben afgelopen schooljaar enorm onder de indruk geraakt van alle deelnemers aan de Vakkanjer Challenge. Iedereen heeft keihard gewerkt, met veel creativiteit en met heel veel plezier. Er zijn heel veel originele uitvindingen bedacht om wateroverlast tegen te gaan. Precies waarom we aanklopten bij de Vakkanjers. De teams kunnen hartstikke trots zijn op wat ze hebben neergezet voor de Unie van Waterschappen.”

En de winnaars van de Vakkanjer Challenge 2018 zijn:

Vakkanjer Scout (1 vmbo)
1. Regenpaneel — Schoonhovens College uit Schoonhoven — https://vakkanjers.live/team-scout/regenpaneel

2. Slide Open Away — CSG Prins Maurits uit Middelharnis — https://vakkanjers.live/team-scout/slide-open-a-way

3. Refill — DaCapo College uit Sittard — https://vakkanjers.live/team-scout/refill

Publieksprijs: Slide Open Away — CSG Prins Maurits uit Middelharnis — https://vakkanjers.live/team-scout/slide-open-a-way

Vakkanjer Explorer (2 + 3 vmbo)

1. SmartWater Hotel — Kaj Munk College uit Hoofddorp — https://vakkanjers.live/team-explorer/smartwater-hotel

2. REY JEL wc — Gomarus College uit Gorinchem — https://vakkanjers.live/team-explorer/rey-jel-wc

3. Save Water — Nieuwe Veste uit Hardenberg — https://vakkanjers.live/team-explorer/savewater

Publieksprijs: Save Water uit Hardenberg — Nieuwe Veste — https://vakkanjers.live/team-explorer/savewater

Vakkanjer Pioneer (3 + 4 vmbo)

1. Jacobus Fruijtier SG uit Apeldoorn — Magic Fountain — https://vakkanjers.live/team-pioneer/jacobusfruijtiersg

2. Wartburg College uit Dordrecht — Information Panel — https://vakkanjers.live/team-pioneer/wartburg-2

3. Het Assink Lyceum uit Neede — Magic Fountain — https://vakkanjers.live/team-pioneer/assinklyceum

Publieksprijs: ‘t Ravelijn uit Steenbergen — Magic Fountain — https://vakkanjers.live/team-pioneer/ravelijn

Vakkanjer Navigator (mbo en jonge werknemers)

1. ROC Mondriaan uit Delft — Urban Water Storage — https://vakkanjers.live/team-navigator/veijver

2. Alfa College uit Hoogeveen — Urban Water Storage — https://vakkanjers.live/team-navigator/alfa-college

3. AAE uit Helmond — Urban Water Storage — https://vakkanjers.live/team-navigator/ka-bera

Publieksprijs: Brainport Industries College uit Eindhoven — Urban Water Storage — https://vakkanjers.live/team-navigator/bicboys

Positieve ervaring met techniek

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen. Uit recent onderzoek van TechniekTalent.nu blijkt onder meer dat zo’n tweederde van de jongeren techniek creatief en uitdagend noemt en toch vindt maar 32 procent techniek echt iets voor hem of haar. Vakkanjers LIVE biedt de jonge bezoekers een positieve ervaring met techniek, waardoor ze mogelijk eerder voor een technische opleiding of loopbaan kiezen. Door een kijkje te nemen achter de schermen van een groot festival konden ze ervaren wat er allemaal komt kijken bij het neerzetten van een groot event. Meer over Vakkanjers LIVE.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.


Vmbo’ers en mbo’ers in de prijzen met oplossingen tegen wateroverlast was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.