Na de fantastische ervaring van Wetskills Roemenië een jaar geleden, begon het weer te kriebelen, ik wilde nog wel zo’n leuk project in het buitenland doen. Dit jaar werd de allereerste Wetskills in Zuid-Amerika georganiseerd, in Colombia. Ik was al heel benieuwd naar Zuid-Amerika, dus de keuze was snel gemaakt.

Op 19 mei vloog ik dan eindelijk naar Cartagena, een prachtige stad aan de Caribische Zee. De volgende ochtend was ik om zes uur wakker door een jetlag, dus kon ik mooi even de stad verkennen en in de zee zwemmen. Bijna alle Nederlandse deelnemers waren inmiddels gearriveerd in Cartagena. We hebben met zijn allen gezellig gegeten, hebben door de stad gelopen en zijn naar het strand geweest.

Hydrologische problemen

Maandag was de eerste dag op de Universidad Technologica de Bolivar, onze host universiteit. Hier werden de vier verschillende cases toegelicht, allemaal op een andere manier; een real-life presentatie, een filmpje van het probleem, een filmpje van de case-owner en een skype-meeting. Mauro, onze host en professor van de UTB, gaf een presentatie over de geschiedenis en hydrologische problemen van Cartagena Bay. Dat was nodig voor de volgende activiteit; we gingen op bootexcursie door Cartagena Bay: varen langs de stad, de twee forten, de grote havens van Cartagena, mangroves en Canal del Dique, het kanaal dat Cartagena Bay verbindt met de Magdalena rivier.

Laguna Matata

Dinsdag begon het echte werk. Ik mocht werken aan de case waarbij de Laguna de Sonso dreigt te verdwijnen, vooral door sedimentatie uit de Cauca rivier. We waren met zijn vieren; één Colombiaanse student Civiele Techniek en twee werknemers van Waterschap Rijn en IJssel. Vol enthousiasme stortten we ons op de case. In het begin liep het out of the box-denken niet zo lekker, we kwamen niet verder dan de standaard oplossingen, zoals een dam of sand trap. Toen zijn we gaan brainstormen en kwamen er wel dertig verschillende ideeën. Met post-its, scores en advies van professionals zijn we uiteindelijk tot drie goede oplossingen gekomen, waarvan we er een konden uitwerken. Na een week lang keihard werken aan een businesscase, poster en pitch was ons project “Laguna Matata” dan eindelijk af.

De Laguna wordt verdeeld in verschillende compartimenten. In een klein compartiment wordt het sediment opgevangen, de rest van de lagune blijft ongerept. Een buffer zal de natuurlijke vorm van de lagune beschermen. Bovenstrooms wordt reforestation aangeraden om erosie te verminderen. Verder zijn er veel mogelijkheden voor ecotoerisme, de natuur rondom de lagune is prachtig. Maar het allerbelangrijkste in onze oplossing is het luisteren naar de bewoners rond de Laguna. Zij kunnen meedenken over de oplossingen en de oplossing kiezen waar zij zich goed bij voelen. Dit hebben we uiteindelijk gepitcht op de waterbeurs ACODAL. Iedereen heeft hard gewerkt en alle posters en pitches waren supergoed. Helaas hebben we niet gewonnen, maar onze case-owner was gelukkig heel blij met onze resultaten.

Plastic soep: nog geen ‘hot topic’

Naast het harde werken hebben we ook nog een heleboel leuke dingen gedaan. We waren met een superleuke groep, en zijn vaak met zijn allen gaan eten (gefrituurde kip met rijst en soep. We zijn naar het fort geweest en de Colombianen hebben ons leren salsa dansen. We zijn nog in het kantoor van een professor geweest en we hebben door typisch Colombiaanse wijken gelopen. Vriendelijke mensen en gezellige muziek, maar wat een rotzooi. Al het afval wordt in de mangroves gedumpt, plastic soep is hier nog niet echt een hot topic. Na het “farewell dinner” waren we uitgenodigd door de Nederlandse ambassade voor een receptie op een boot. Dit bleek op het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Holland te zijn, dat was echt heel cool. We kregen een rondleiding op het schip en zijn gezellig op stap geweest met de matrozen. Een superafsluiting van de twee geweldige weken!

Nadat Wetskills voorbij was ben ik met drie andere deelnemers nog naar het noorden gereisd, naar Santa Marta en Tayrona Nationaal Park. We hebben door de jungle gelopen, in hangmatten geslapen, aapjes gezien, mooie stranden gezien en gezwommen in een blauwe zee. Toen zat de tijd er al weer op helaas en vloog ik weer terug naar Nederland. Ik vond het fantastisch in Colombia, wie weet ga ik nog een keertje terug!


Wetskills Colombia: ‘help de lagune’ was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.