Newport is een kleine maar welvarende havenstad in Rhode Island, de kleinste staat van de VS. Rhode Island is ruim tien keer zo klein als Nederland. Newport is zeer groot in het zeilen, en was mede daardoor een van de stopovers van de Volvo Ocean Race 17–18. In het mooie Fort Adams State Park was afgelopen mei gedurende twaalf dagen een Race Village opgebouwd en hebben de VO65-boten zij aan zij in de haven gelegen. Samen met de Dutch Wavemakers was ik in deze periode druk aan de slag in de Race Village met de uitvoering van educatieve activiteiten.

Doordeweeks was het in de ochtend een drukte van jewelste. Schoolklassen vol kinderen kamen de sfeer proeven bij de Volvo Ocean Race. De kinderen konden verschillende activiteiten doen, waaronder een leuk en leerzaam bezoekje brengen aan de stand van de Dutch Wavemakers! Met behulp van een beetje magie maar vooral ook een hoop wetenschap hebben wij de kids nieuwsgierig kunnen maken naar water en natuurkundige processen. Kun je het poppetje naar beneden blazen? Of werkt het toch anders?

Proefjes en stellingen

Even lekker de handen gebruiken en spelen met het water. Wat gebeurt er als je golfjes in de bak maakt? Dan blijkt opeens dat het niet uitmaakt of er steentjes of plantjes liggen. De proef biedt een mooie vergelijking vormt met de verschillende systemen van kustverdediging in Rhode Island. Met een kleine quiz werden de kinderen uitgedaagd om over (alledaagse) watergerelateerde zaken na te denken. Met behulp van de petjes konden zij aangeven of de stelling goed of fout was. Zo bekeken we of de kinderen wisten wat het gevaarlijkste is van een orkaan: de sterke wind (fout) of de hevige regenval kort erna (goed).

’s Middags en in de weekenden hebben we de bezoekers van het evenement gesproken over vele onderwerpen, net waar de interesse lag. Met behulp van onze materialen hadden wij voor elk wat wils.

Op donderdag 17 mei hadden wij een brainstorm georganiseerd over bescherming tegen overstromingen en veerkracht. Samen met (lokale) overheden, de private sector, onderzoeksinstituten, studenten en geïnteresseerden hebben wij gesproken over de uitdagingen van nu en de toekomst en daarbij werd stil gestaan bij de benodigde denk- en mankracht in de sector. De brainstorm werd afgesloten met het onderdeel Questions & Answers, waarbij zeilers van de VOR uitleg gaven en een rondleiding verzorgden op hun boot.

Met het vertrek van de boten in de richting van de overkant van de Atlantische Oceaan kwam ook een einde aan het werk van de Dutch Wavemakers in Newport. Met de aankomst in Den Haag (24 juni-1 juli) is er weer een groot programma voorbereid. We zullen er met z’n allen weer een mooi verhaal neerzetten en jong en oud leerzame momenten meegeven! Ben je ook waterambassadeur en wil je meedoen? Sluit je aan bij de Dutch Wavemakers!


Dutch Wavemakers in actie in Newport (VS) bij Volvo Ocean Race was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.