Zevenhonderdvijftig kinderen uit de groepen zes en zeven van verschillende basisscholen kunnen haast niet wachten. Nog een nachtje slapen en dan gaan zij gewapend met een schep in teams van maximaal tien kinderen de strijd aan met de zee en met elkaar. Het kasteel van het team dat het langste stand houdt tegen de golven, wint de wedstrijd.

Dit jaar vindt de battle of the beach plaat op 12 juni op drie verschillende locaties. Aan het strand van de Hondsbossche Zeewering in Petten, op het strand Langevelderslag in Noordwijk en het Badstrand in Vlissingen. Om elf uur luidt overal het startsein. De teams hebben dan bij opkomend water een uur de tijd om een zo sterk mogelijk zandkasteel te bouwen. Na een uur bouwen, moet elk team een vlag op het hoogste punt hun bouwwerk plaatsen. En dan wordt het pas echt spannend. Welk fort blijft het langste staan? Rond een uur wordt de winnaar van de Battle of the beach trofee bekend gemaakt.

Gastles waterbouw
De kinderen uit de groepen zes en zeven van de deelnemende basisscholen zijn niet geheel onvoorbereid. Zij hebben tijdens een gastles geleerd hoe zij het sterkste zandkasteel kunnen bouwen. De gastlessen zijn verzorgd door de waterschappen, young professional en waterambassadeurs. De leerlingen hebben tijdens die lessen ook meer geleerd over kusten, duinen, strand, zee, erosie en landaanwinning. Daarnaast heeft elk team tijdens de gastles een vlaggenstok gemaakt die zij op hun kasteel kunnen plaatsen.

Prijzen
Als tijdens de wedstrijd een zandkasteel zodanig instort dat het vlaggetje in het water valt, is het team af. Vrijwilligers houden zicht op welk team af is en welk team nog in de race is. De jury reikt naast de prijs voor het sterkste zandkasteel ook prijzen uit voor het team met de beste samenwerking en het team met het meest creatieve zandkasteel.

Bewustwording
Waterschappen, rijksoverheid en bedrijven uit de watersector, zoals Van Oord, willen met behulp van deze wedstrijd kinderen bewust maken van de kracht van het water. Ook is er aandacht voor de bijzondere positie van Nederland als land dat zich onder de zeespiegel bevindt.

Voor meer informatie: www.waterwereldwerk.nl


Battle of the beach: Wie bouwt van het sterkste zandkasteel? was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.