Extreme stortbuien, zoals de afgelopen weken zullen volgens deskundigen steeds vaker voorkomen in Nederland. Straten staan blank, kelders lopen onder en de brandweer draait overuren. Technische mbo’ers en jonge professionals uit heel Nederland werkten afgelopen jaar aan een oplossing voor zulke wateroverlast, in opdracht van de Unie van Waterschappen. De teams presenteren hun prototypes van een ‘slimme regenton’ op 14 juni tijdens Vakkanjers LIVE in Utrecht.

Water in de stad
De wateroverlast is het grootst in gebieden met veel bestrating, waardoor het water moeilijk weg kan. De Vakkanjers hebben daarom een regenton bedacht die water tijdelijk opvangt bij zware regenval en het opgeslagen water pas loost op riool of tuin als dat weer kan. Via sensoren kan opdrachtgever Unie van Waterschappen op afstand zien hoe groot de beschikbare opvangcapaciteit is.

Urban water storage
De mbo’ers en talentvolle werknemers van technische bedrijven bedenken en bouwen de ‘urban water storage’ als deelnemer aan Vakkanjer Navigator. Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers, mbo’ers en jonge professionals hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dit doen zij door middel van een spannende opdracht voor een échte opdrachtgever. De grote finale vindt plaats tijdens Vakkanjers LIVE, op donderdag 14 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens dit afsluitende event presenteren deze jongeren uit heel Nederland hun oplossingen voor wateroverlast aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De Vakkanjers bedachten de meest uiteenlopende ideeën van een ‘zuiveringsveld’ (een sportveld met gaatjes zodat het regenwater opgevangen kan worden en gebruikt kan worden voor douches en sproeiers) tot zo’n slimme regenton. Bekijk alle teams en ideeën op vakkanjers.live/teams — bekijk de teams van Vakkanjer Navigator vakkanjers.live/teams-navigator.

Techniekarena
De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin duizenden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken. Ze ervaren onder meer wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen, andere festivals bezoeken in virtual reality en nog veel meer. Ontdek het volledige programma op vakkanjers.live.

Positieve ervaring
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen. Uit recent onderzoek van TechniekTalent.nu blijkt onder meer dat zo’n tweederde van de jongeren techniek creatief en uitdagend noemt en toch vindt maar 32 procent techniek echt iets voor hem of haar. Vakkanjers LIVE biedt de jonge bezoekers een positieve ervaring met techniek, waardoor ze mogelijk eerder voor een technische opleiding of loopbaan kiezen.

Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.


Wateroverlast? Mbo’ers bedenken en bouwen slimme regenton was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.