Dinsdag 27 maart was de finale van de Water Innovation Challenge. (foto: Water Innvotion challenge).

De afgelopen maanden hebben leerlingen van acht verschillende onderwijsinstellingen meegedaan dan de Water Innovatie Challenge (WIC) die werd georganiseerd door Waterschapsbedrijf Limburg en drinkwaterbedrijf WML. De jongeren bedachten met succes oplossingen voor vier verschillende thema’s binnen de waterkringloop.

Dinsdag 27 maart koos de jury winnaars in de categorieën ‘reststoffen’, ‘waterspits’, ‘afvalwater’ en ‘transport’. Via de mobiele telefoon koos het publiek tijdens de finale ook een favoriet, een zogenoemde publiekswinnaar.

Schimmels
De publieksprijs en de prijs in de categorie reststoffen gingen naar leerlingen van de Has-hogeschool in Venlo. Zij willen levende organismen gaan inzetten om water te filteren. ‘Van het mycelium van schimmels worden biofilters gemaakt (mycofiltration). Deze filters kunnen stoffen afbreken in kleinere componenten. Door de schimmels te vermengen met houtsnippers en stro in een jutezak maak je units die in de waterstroom in de waterzuivering kunnen worden geplaats’, stelllen Renée Janssen, Kelly Krauth, Eva Schonck van de HAS-hogeschool in Venlo op de WIC-website.

Waterspits
Winnares Melanie Kersten bedacht een oplossing voor het feit dat de meeste mensen ’s avonds rond dezelfde tijd water verbruiken, waardoor het drinkwatersysteem onder grote druk komt te staan. Dat fenomeen wordt ook wel waterspits genoemd, omdat het vergelijkpaar is met de avondspits op de weg. Kersten stelt een campagne voor om mensen bewuster te maken van hun gewoonten. Er kunnen bijvoorbeeld tv-spotjes tussen zeven en acht uur ’s avonds worden uitgezonden. Kersten oppert om aan ouderen en te vragen of zij op andere tijden willen gaan douchen.

Oud papier in afvalwater
Iris Golsteijn en Julian Pijls van HAS Hogeschool Venlo werden bij het thema Transport bekroond voor hun idee Haske-Transport. Zij willen dat bedrijven en huishoudens langs de weg hun oud papier in het rioolsysteem kunnen deponeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande infrastructuur aan buizen. Er is één aanpassing nodig: een extra bak die een shredder, mix-gedeelte en pomp bevat. Deze oplossing bespaart volgens de twee studenten transportkosten en zorgt voor minder uitstoot van CO2 door vuilniswagens.

Landbouw
Bij het thema afvalwater werd het idee van Tamisan Latherow bekroond. De studente van Wageningen University komt met concrete voorstellen om afvalwater te zuiveren zodat het geschikt is voor agrarische doelen of landaanwinning.

Innovatiecheque
De winnaars hebben een innovatiecheque gekregen. Zij kunnen hiermee samen met Waterschapsbedrijf Limburg of WML hun oplossing verder uitwerken. Het waterschap of drinkwaterbedrijf helpt bijvoorbeeld met kennis, financiële steun of materiaal.


Water Innovation Challenge verbetert waterkringloop was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.