Als Dutch Wavemaker en ambassadeur van Topsector Water maak ik mensen net zo enthousiast over water als ik dat ik zelf ben. Veilig, voldoende en schoon water is namelijk super belangrijk! Dutch Wavemakers zijn professionele watersporters of ambassadeurs van Topsector Water en doen een water gerelateerde studie. De topsporters hebben natuurlijk een passie voor water vanwege hun sport, en een groot bereik via social media, en de studenten hebben veel kennis over water, daarom zijn student & sporter zo’n goed team.

Tijdens de stopover van de Volvo Ocean Race in Hongkong heb ik samen met windsurfer Davy Scheffers, en onze teamcaptains Duco, Tilly en Egbertha het belang en de magie van water onder de aandacht gebracht.

Na een lange vlucht kwamen we rond 6 uur in de ochtend aan in Hongkong, waarna we gelijk naar de Race Village zijn gereden. Ik kon meteen aanschuiven bij de Ocean Summits, waar onderzoeken, innovaties en acties rondom het thema plastic soup werden gepitcht. Tijd om bij te komen was er niet, want we gingen gelijk door naar de universiteit van Hongkong om een gastles van Henk Ovink bij te wonen. Henk Ovink is een van de ambassadeurs van Dutch Wavemakers, en ’s avonds bij de borrel van Team AkzoNobel en Arcadis heb ik hem nog wat vragen kunnen stellen voor de Dutch Wavemakers. Of Henk nog tips voor ons had? “Aan de slag gaan met een echt probleem en een echt project. Praten is goed, maar we moeten nu echt aan de slag! Gewoon doen!”

De dagen daarna waren gelukkig iets minder volgepland. In de ochtenden hielp ik Lucy met het educatieprogramma van de Volvo Ocean Race. Klassen kwamen bij ons langs in de Globe, waar de kinderen ons hielpen met het “opereren” van de kuikens van Wisdom. Wisdom is de mascotte van de Volvo Ocean Race, gebaseerd op een echte albatros. De kinderen haalden allerlei soorten plastic uit de buik van de kuikens (knuffels), waardoor ze aan het denken werden gezet. Daarna kreeg iedereen allerlei ideeën om een held voor de oceaan te worden. “Say no to straws & bring your own bottle!”

’s Middags stond ik meestal samen met Davy bij ons water lab naast de Klomp in de Race Village. Bezoekers konden allerlei leuke experimentjes met water bij ons doen, en natuurlijk leren hoe het allemaal werkt. Daarna moest iedereen natuurlijk nog even leuk op de foto bij de klomp!

Waterlabs in de Race Village

Woensdag mochten we meezeilen op de M32 catamaran van Team Brunel! Charlotte is deel van de shore crew van Team Brunel en ook Dutch Wavemaker, en zij heeft ons ons meegenomen op de catamaran. Dat was echt heel erg vet, nu wil ik ook catamaran leren zeilen!

Op vrijdag stond de Pressure Cooker op onze planning. Een middag waarbij we met publiek gingen brainstormen over water. Als eerst kregen we een rondleiding op de raceboot van Team Brunel, dat was heel erg vet. Daarna mochten Davy en ik de zeilers Carlo Huisman en Peter Burling van Team Brunel interviewen. Heel gaaf om de verhalen van aan boord te horen, maar ze hadden ook schokkende verhalen over het plastic wat ze overal zijn tegengekomen. Of er ooit een plasticvrije Volvo Ocean Race zal plaatsvinden? “Waarschijnlijk niet want er wordt natuurlijk ook plastic gebruikt voor de raceboten, maar het hele evenement rondom de Volvo Ocean Race gaat de goede kant op. Je kunt bijna geen plastic meer kopen op de Race Village, overal staan tappunten, en het team Turn The Tide On Plastic is hard actie aan het voeren voor schone oceanen, dus dat is al fantastisch om te zien!” Tijdens de brainstormsessie zelf hebben we het samen met het publiek gehad over de Human Capital Agenda vragen over problemen van nu en straks, het aanbod van knappe koppen en gouden handjes, de huidige educatie en de dingend die wij zelf kunnen doen. Ondanks het tegenvallende weer, de relatief kleine opkomst en de hoeveelheid evenementen op die dag was het een gezellige en inspirerende middag!

Op de boot van Team Brunel!
De Pressure Cooker met Carlo & Peter

Zaterdag ben ik met Davy naar het grootste rugbytoernooi voor meisjes in Azië geweest, wat eigenlijk helemaal niet zo super groot was, maar het was wel heel leuk! We moesten naar het strand van Discovery Bay, een stukje Hongkong waar je eigenlijk nergens aan ziet dat je in Hongkong bent, behalve aan al het afval in de zee. Het was mooi weer, en de meiden en hun fans die niet te geconcentreerd waren op het toernooi kwamen gezellig water labs bij ons doen. en wat leuke proefjes met ze gedaan als ze daarvoor niet te geconcentreerd op het toernooi waren.

De volgende dag ben ik weer naar het rugbytoernooi geweest, maar voor een andere reden. Samen met Stefan, de on-board reporter van Team Brunel tijdens de vorige Volvo Ocean Race heb ik een super leuk filmpje opgenomen, om meer meisjes enthousiast te maken voor de techniek, en waar vind je nou meer stoere meiden dan op een rugbytoernooi?https://www.youtube.com/watch?v=0w4n1aOpByc

Een van de laatste dagen zijn we langs geweest bij de internationale school in Discovery Bay. Ik heb hier de plastic soep gastles gegeven, maar ik kon meer van hen leren dan zij van mij! Op deze school hebben ze een zero-waste beleid, dus plastic is hier al afgezworen, heel goed om te zien! Dit komt onder andere door twee enthousiaste en fanatieke docenten, Tim en Johnny. Zij zijn aan het eind van de week in vijf dagen om het eiland gesupt om actie te voeren tegen plastic vervuiling, en data over waterkwaliteit en de dolfijnenpopulatie te meten #thatscoolHK! https://www.facebook.com/lantaupaddle/

Met al deze gastlessen, presentaties, water labs, brainstormsessies, verschillende borrels zaten de dagen aardig vol! Pas twee dagen voor de terugreis naar Nederland hadden we de tijd om ook nog iets van het indrukwekkende Hongkong te zien. We hebben de langste roltrap ter wereld beklommen (wat natuurlijk makkelijk is want het is een roltrap), we zijn naar de Peak geweest, de berg waarop je over Hongkong uitkijkt, en we zijn naar een skybar geweest. We zijn ook nog even naar de markt in Mong Kok geweest, in de goudvissen straat en in de vogel straat, want alles zit bij elkaar in dezelfde straat, wat eigenlijk best handig is. We hebben nog Kantonees gegeten, erg pittig zoals gewoonlijk, en toen zat het avontuur erop voor ons. Terug naar Nederland!


Golven maken in Hongkong! was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.