Tijdens de Olympische Winterspelen verheffen twintig watertalenten het vinden van oplossingen voor vijf Zuid-Koreaanse waterproblemen tot topsport. Van 28 januari tot 12 februari zijn de Wetskills in Zuid-Korea. De Wetskills Award voor het beste ontwerp wordt op 10 februari in het Holland Heineken House in Gangneung uitgereikt door niemand minder dan minister-president Mark Rutte.

Elf Nederlandse en negen Zuid-Koreaanse watertalenten starten hun Olympisch avontuur in Seoul met een kennismakingsprogramma. Daarna maken zij verschillende watergerelateerde excursies in de omgeving van de hoofdstad. De aftrap voor de challenge vindt plaats aan de Hongik universiteit. De waterexperts die een case in hebben ingediend lichten in een korte presentatie hun vraagstuk toe. Vervolgens gaan de jonge waterprofessionals aan de slag in multidisciplinaire teams en werken zij op de universiteit enkele dagen aan een realistische, out-of-the-box oplossing.

De watertalenten verblijven ruim tien dagen in Seoul en verhuizen voor de finale naar het Olympisch ijsstadion in Gangneung. (Bron: Pyeongchang 2018).

Cases
De vijf cases zijn samengesteld door Nederlandse en Zuid-Koreaanse waterorganisaties. In opdracht van het Koreaanse waterbedrijf K-Water gaan de jongeren een plan ontwikkelen voor ecologisch watermanagement voor rivieren in Zuid-Korea. Hoogheemraadschap Delfland wil weten wat de lokale mogelijkheden zijn voor het decentraliseren van afvalwaterzuiveringen en het terugwinnen van grondstoffen. Het Koreaans wetenschappelijk instituut KIST vraagt om een ontwerp waarbij een zoute waterdragende laag in de bodem kan worden gebruikt als opslagplaats voor energie of zoetwater. En de Provincie Friesland schrijft samen met de stad Daegu een gamecompetitie uit voor het ontwikkelen van smart water systemen voor consumenten.

Ecologisch watermanagement zou de waterkwaliteit van de Zuid-Koreaanse rivieren, zoals de Han-rivier in Seoul, kunnen verbeteren. (foto: Wikimedia Commons).

Finale
Voor de finale verhuizen de jongeren naar Donghae dat op een uur afstand ligt van Gangneung waar de winterspelen het Olympisch stadion schaatsen. In korte pitches leggen de teams hun oplossing voor aan de jury van de Wetskills Challenge. Juryvoorzitter Henk Ovink maakt dan op 10 februari bekend in het Holland Heineken House bekend welk team de Wetskills Award wint.

Wetskills
Sinds 2010 hebben meer dan 500 studenten en young water professionals van 120 universiteiten en organisaties deelgenomen aan een van de 27 Wetskills Water Challenges. Deze evenementen vonden plaats in Azië, Afrika, Amerika en Europa.

Meer informatie: Wetskills Zuid-Korea


Wetskills Challenge: Watertalenten naar Olympische Spelen in Zuid-Korea was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.