Met de start van Ons Water Week (18–25 oktober) met het thema ‘extreem weer en wateroverlast’ wil ik graag de woorden delen van een aantal interessante sprekers.

Making Waves op de Afsluitdijk

Alweer meer dan een maand geleden waren we met een aantal ambassadeurs op de Afsluitdijk waar we zeer inspirerende woorden kregen van voormalig secretaris-generaal Kofi Annan, minister Melanie Schultz van Haegen en voormalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. Op deze locatie uitkijkend over aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant de Waddenzee stonden we bijna met onze voeten in het water. Het waren de weken waarin orkaan Irma Sint-Maarten bereikte, Harvey grote overlast veroorzaakte in Amerika en werd Azië ook niet overgeslagen en kreeg te maken met grote overstromingen. Allemaal problemen die in de toekomst waarschijnlijk niet minder gaan worden. Tijdens het ‘Making Waves’ evenement was die dreiging van het water zichtbaar en werden we beschermd door SLAMDAM tegen een hoge waterstand van de Waddenzee.

‘Making Waves’ stond in het teken van innovaties op het gebied van water, klimaat, energie, gezondheid, transport en voedsel. Verschillende ideeën werden gepitched, zoals nieuwe manieren om water te zuiveren, klimaatproef regentegels en een oplossing om water te maken in de woestijn. Allemaal erg interessante innovaties die vele ambities weergeven . Naast deze pitches die inspiratie gaven waren het de woorden van de hoofdsprekers die het meeste indruk hebben gemaakt. De volgende woorden vind ik belangrijk om met jullie te delen. Kofi Annan sprak over Nederland als volgt:

This dam (de Afsluitdijk) is a masterpiece of Dutch engineering and a symbol for the countries centuries long fight against flooding from the sea, early on you young engineers understood that one would have to work with nature rather than against it by simply holding back the ocean.

Kofi Annan

Met het uitspreken van die woorden merkte ik dat ik trots ben op het feit dat ik werkzaam ben in de watersector, wat een belangrijke bron van kennis is voor de rest van de wereld. Het tegengaan van water is niet voldoende het samenwerken met de natuur wordt steeds belangrijker. Samen met de woorden van minister Schultz van Haegen die de nadruk legde op het woord hoop, was dit ook het gevoel waarmee ik ‘Making Waves’ verliet. Hoop in de kennis die er is, hoop dat er oplossingen komen voor de problemen die we tegen gaan komen, hoop dat elk klein beetje dat je kunt doen zal bijdragen aan het grotere geheel. Tom Middendorp verwoorden dit als volgt: “Think big, act small, but start somewhere” .

Think big, act small, but start somewhere.

Tom Middendorp

Deze woorden hebben dan ook afgelopen maand mijn gedachtes meerder malen gepasseerd. Hoe kan ik zelf bijdragen? We hoeven niet de wereld problemen alleen oplossen, er zijn heel veel mooie innovaties en initiatieven die geleid worden door misschien één persoon of een paar die uiteindelijk een verschil kunnen maken. Wees niet te bang om een stap te zetten om klein te beginnen. Daarnaast wees niet bang om als nieuwe speler in de watersector ergens voor te gaan. Daarom wil ik graag afsluiten met de woorden van Kofi Annan: “One is never too young to lead, nor too old to be let”.

One is never too young to lead, nor too old to be let.

Kofi Annan

Geschreven door Marijke Panis, Waterambassadeur Topsector Water


‘Making Waves’ was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.