Voor mijn master Earth Surface and Water ben ik net terug van een super leuke en leerzame 10-daagse excursie.

We zijn niet ver weg van huis geweest; tijdens de excursie hebben we alleen door Nederland en Duitsland gereisd. Omdat ik wel veel te veel toffe dingen heb gezien om ze allemaal tot hun recht te laten komen in één blog leek het me het meest interessant om 1 dag uitgebreid te beschrijven.

Die dag begon met een bezoek aan het IJssel Delta project. Dit project bestaat uit twee grote onderdelen; het uitbaggeren van de IJssel als onderdeel van het ‘Ruimte voor de Rivier’- project en het aanleggen van een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer, ook wel de bypass genoemd. Er zijn verschillende punten die dit project super interessant maken. Het project combineert bijvoorbeeld het oplossen van uitdagingen op het gebied van ruimtelijke planning en water management. Naast dat dit project de waterveiligheid verbeterd is er ook rekening gehouden met natuurontwikkeling; er is nieuw rietmoeras aangelegd waarvan verschillende moerasvogels kunnen profiteren. Verder moest er voor het uitbaggeren van de IJssel een archeologisch onderzoek worden gedaan wat een hele coole vondst opleverde. Bij het onderzoek is namelijk een wrak van een 15de-eeuwse kogge (een soort schip) gevonden.

Hierna gingen we naar de Houtribdijk; de dijk tussen het IJsselmeer en het markermeer. Hier werd heel duidelijk hoe erg de kwaliteit van het water verschilt tussen deze twee meren. In het Markermeer gaat het namelijk slecht met de natuur. Dit komt door alle menselijke ingrepen in het gebied; er zijn geen natuurlijke diepteverschillen en oevers meer. We hebben vandaag een mogelijke innovatieve oplossing hiervoor gezien; de Marker Wadden. Deze eilanden met natuurlijke oevers gaan er hopelijk voor zorgen dat het water weer helderder wordt zodat de natuur kan herstellen.

Als laatst zijn we nog even lekker naar het strand geweest. We gingen naar Schoorl waar ze de hoogste en de breedste duinen van Nederland hebben.


Op excursie voor mijn waterstudie! was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.