“Het is superleuk en leerzaam. Ik ben blij dat het niet voor de jongens is”, vertellen jonge deelneemsters aan Girlsday op 11 april jl. Door het hele land namen vele schoolklassen meisjes deel aan het meidenevenement met bedrijfsbezoeken, workshops en proefjes. Via Girlsday wordt getracht meisjes te interesseren voor een beroep in de techniek en ICT. De kick-off van Girlsday, die in het teken stond van water, was opgenomen in de jaarlijkse Dijkwerkersdag in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Dijkgraaf Hetty Klavers hield de meiden bij de opening in de Van Nellefebriek voor: “Wiskunde is niets anders dan moeilijke puzzels oplossen. En dat is werken in de watersector ook, en meisjes kunnen dat als geen ander.” Bij de nationale kick-off van Girlsday waren vijftig leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs aanwezig. Zij volgden een programma dat deels overlapte met de Dijkwerkersdag. De Human Capital Agenda van Topsector Water & Maritiem nam de programmering van de kick-off voor zijn rekening.

Speeddates en proefjes

Tijdens ‘speeddates’ vertelden vrouwelijke professionals de meiden over hun werk. De vrouwen zijn afkomstig uit diverse netwerken; van het nationaal watertraineeship, alumni van de waterambassadeurs uit het studiebeurzenprogramma van Topsector Water & Maritiem tot vrouwelijke ‘Dijkwerkers’. “Wist je dat drinkwater uit de Maas komt?”, zegt Anna Goense, trainee bij Evides. De meiden zijn verbaasd. “Ik heb vandaag dingen geleerd, waar ik echt nog nooit van had gehoord. Iets met techniek is echt heel breed. Ik dacht dat aan vies werk, met graafmachines en zo”, zegt Rumaissa, leerlinge van 2 vmbo. Echt enthousiast wordt Rumaissa als Anna vertelt over een project in Marokko waar ze in een kustgebied heeft geholpen bij het verbeteren van waterzuivering bij een vakantieoord. Rumaissa komt vaak naar het land voor familiebezoek en vakantie. Drinkwater is echt een issue in Marokko, vertelt ze. “Uit de kraan drinken moet je in Marokko nooit doen.”

VR-bril

Even daarvoor hebben de leerlingen proefjes gedaan. Deze werden begeleid door studenten en waterprofessionals. “De meiden zijn jong, en niet meteen geïnteresseerd”, is de nuchtere constatering van waterambassadeur Marscha. “Je moet er moeite insteken. Zelf vragen stellen bij de proefjes, zodat ze betrokken raken. Dat lukt dan vaak ook.” Op de beursvloer van de Dijkwerkersdag toont Judith Ploemen van bureau ‘Met Inspiratie’ een VR-presentatie over dijkversterking, een opdracht van Waterschap Hollandse Delta. Bezoekers kunnen met een VR-bril de dijk van alle kanten ervaren. “Ook veel meiden meldden zich bij de stand. Ik was echt verbaasd dat zij vertelden dat zij nog nooit zo’n bril hebben op gehad.”

Belangrijke bijdrage

Enkele leerlingen deden mee aan een workshop van omgevingsmanager Esther Dieker, werkzaam bij Arcadis. Bij de workshop, getiteld “Rijke dijk” over gebiedsontwikkeling rond dijkversterking, zaten professionals en jonge meiden samen aan tafel. “Ik vond het belangrijk om de meiden te laten zien wat voor werk ik doe. Ze kwamen heel schuchter binnen, maar hebben actief met de brainstorm meegedaan en een belangrijke bijdrage geleverd. Hun aanwezigheid zorgde ervoor dat professionals meer ‘out of the box’ gingen denken en technische termen uitlegden. De meiden kwamen met leuke ideeën: een strand met zwemplek dichtbij de stad, bloemen planten op de dijk, een brug over de rivier met een restaurant erop, fietspaden door het gebied en meer broedplekken voor vogels.”

Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en Beta/techniek. De Human Capital Agenda van Topsector Water & Maritiem nam het initiatief om de kickoff van Girlsday tegelijk te houden met de Dijkwerkersdag bij de Van Nellefabriek en heeft het meidenprogramma geprogrammeerd. “Hiermee geven de topsector, Rijkswaterstaat, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Wetsus en Deltares een duidelijk signaal dat de meisjes meer dan welkom zijn in de watersector en dat hier volop interessant werk voor ze is”, zegt Else Boutkan, programmamanager Human Capital Agenda van Topsector Water & Maritiem. Ze kijkt terug op een geslaagde dag. “Girlsday is een voorbeeld van hoe het Human Capital Programma met verschillende bedrijven uit de sector een evenement kan neerzetten. De inbreng van dijkgraaf Hetty Klavers en directeur-generaal Michèle Blom en vele andere vrouwelijke professionals, maar ook de aanwezigheid van deltacommissaris Peter Glas, benadrukken het belang van dit event. Het is heel belangrijk dat bedrijven meewerken aan techniekpromotie-events.”

Bekijk de videopagina voor een beeldende impressie van Girlsday.