Water als kans, water als bedreiging. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld komt dit besef steeds meer binnen, maar helaas nog niet genoeg! Dat is waar Dutch Wavemakers zich voor inzet, een organisatie die kennis en topsport bij elkaar brengt om zo de bewustwording en kennis over watergerelateerde onderwerpen wereldwijd te verspreiden. Denk hierbij aan waterkwaliteit, waterkwantiteit en waterveiligheid.

Dit doen we door gastlessen te geven en op verschillende (sport)evenement aanwezig te zijn.

Afgelopen 6 mei kwamen topsporters en studenten afkomstig uit het hele land bij elkaar op zeilschool Aalsmeer om met elkaar te brainstormen over hoe we deze visie kunnen overbrengen. Daarnaast was er natuurlijk ook plaats voor topsport!

Een brainstormsessie geleid door Jaap van Helvoort schudde ons wakker in de ochtend. Een van de uitkomsten hiervan was dat het belangrijk is dat de topsporters, maar ook de studenten, al hun ervaringen en kennis die ze wereldwijd hebben opgedaan met elkaar delen en zo ook weer verspreiden. Een handig middel hiervoor is social media, zoals Facebook, Instagram en WhatsApp.

Na afloop van de brainstormsessie was het tijd voor ‘motivational speaker’ Rolf Schrama. Rolf, die lijdt aan een zeldzame vorm van dwerggroei, stopte met zijn baan in de financiële sector om zeiler te worden op de Paralympische Spelen. Een intrigerende en indrukwekkende presentatie volgde waarin Rolf vertelde dat het belangrijk is je doelen na te streven, maar deze doelen wel goed uit te kiezen.

Na een informatieve en leerzame ochtend was het tijd voor avontuur! In groepjes van vijf mochten we aan boord van de M32 bij olympisch zeiler Pieter-Jan Postma (zie foto). Onder leiding van deze behendige stuurman kon de boot op hoge snelheid tussen alle (kleinere) recreatieve vaartuigen gestuurd worden. Mede door goede samenwerking van topsporter en studenten was dit een ervaring om niet snel te vergeten. Daarnaast zeker ook een aanrader voor alle mensen thuis.

Na de spectaculaire boottocht was er nog meer tijd om verhalen en ervaringen met elkaar te delen, maar uiteindelijk kwam deze zonnige zondag toch tot zijn eind. Een dag waarop het vergaren en delen van kennis gecombineerd is met topsport, precies dat waar Dutch Wavemakers voor staan!


‘Van goed naar goud’ — The Dutch Wavemakers was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.