Leerlingen van vmbo-scholen uit heel Nederland streden vorige week om een plek in de finale van Vakkanjers. In de regiofinales presenteerden de teams hun ideeën in opdracht van de Unie van Waterschappen tegen wateroverlast. De beste teams gaan door naar Vakkanjers LIVE, de landelijke finale op 14 juni in het Werkspoorkathedraal te Utrecht.

Op www.vakkanjers.nl/stories lees je welke teams we terugzien in de finale.

Met Vakkanjers — een educatief programma voor vmbo en mbo — werken de deelnemers in teams aan een technische en maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Rode Kruis, dit jaar is dat de Unie van Waterschappen.

Creativiteit
“Het regent steeds vaker en harder in Nederland”, zegt dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. “Dat water proberen we op allerlei manieren op te vangen en af te voeren, om overstromingen te voorkomen. Daarom roepen we ook de hulp in van de Vakkanjers. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk. We zijn heel benieuwd waar ze mee gaan komen.”

De opdrachten
De Vakkanjer Scouts hebben oplossingen bedacht die wateroverlast tegengaan of een slimme toepassingen voor het gebruik van opgevangen regenwater. Met behulp van professionele productontwerpers hebben ze hun idee tot een prototype uitgewerkt. De ideeën lopen uiteen van een waterkering op waterenergie tot een douche met water uit een regenreservoir.

De Vakkanjer Pioneers zijn aan de slag gegaan met een concrete opdracht voor de Unie van Waterschappen. Ze hebben ideeën bedacht om het regenwater op te vangen en de buurt op te vrolijken met een Magic Fountain. De teams ontwierpen en bouwden dit helemaal zelf inclusief allerlei verassende licht- en geluidseffecten.

Vakkanjers LIVE
De beste teams uit de regiofinales plaatsen zich voor de landelijke finale waar ze hun prototype pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers LIVE is op 14 juni 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl/stories


Vmbo-leerlingen bedenken innovatieve oplossingen voor wateroverlast was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.