Tijdens het World Water Forum in Brazilië wordt er gevist naar plastic. Foto: World Water Forum

De helft van de wereldbevolking leeft al in gebieden waar niet altijd voldoende schoon water aanwezig is. En dat tekort aan water zal door klimaatverandering en met een groeiende wereldbevolking alleen maar toenemen. Tijdens het Wereld Water Forum dat van 18 tot 23 maart plaatsvindt in Brazilië buigen bijna 45.000 waterexperts uit meer dan 70 landen zich over de groeiende waterproblemen. Onder hen zijn ook de jongeren van het internationale Water Youth Network. Zij willen een concrete bijdrage leveren aan de watervoorziening van de toekomst

De internationale jongeren van het Water Youth Network willen tijdens het World Water Forum een concrete bijdrage leveren. Foto: Water Youth Network.

Het thema van deze editie van het Wereld Water Forum is ‘Sharing’. Door beslissers en technische kennis bij elkaar te brengen, kan worden gewerkt aan oplossingen voor de op handen zijnde watercrisis. Volgens het Wereld Water Council, de organisator van het Wereld Water Forum, ligt een die oplossingen in het eerlijker verdelen van de beschikbare watervoorraden.

Investeringen
Tijdens de opening op maandag 19 maart presenteerde de Verenigde Naties (VN) een nieuw rapport waarin staat dat meer dan 5 miljard mensen in 2050 getroffen zouden kunnen worden door een tekort aan water. Klimaatverandering, een toegenomen vraag en vervuiling bedreigen onze watervoorraden. Dat vraagt om een verdubbeling van de investeringen in waterinfrastructuur stelde de president Loïc Fauchon van de wereldwaterraad tijdens de opening.

Maatregelen
Het VN-rapport waarschuwt ook voor conflicten als er geen concrete maatregelen worden genomen. Een mogelijke oplossing zou zijn om meer met de natuur te gaan samenwerken. Volgens de VN moeten dat meer natuurlijke oplossingen zijn, waarbij bijvoorbeeld met de grond en bomen wordt gewerkt in plaats van staal en beton. “De wereld heeft zich te lang gefocust op een door de mens gebouwd infrastructuur om het waterbeheer te verbeteren”, zegt Gilbert Houngbo, de directeur van UN-Water in het voorwoord van het rapport.

Jongeren
Tijdens het Wereld Water Forum komen overal ter wereld jongeren in actie. In Delft vond op maandag 19 maart een satelliet event voor jongeren plaats. Zij bespraken ter plekke mogelijke oplossingen. Dinsdag 20 maart kwamen in Brasilia jongeren bij elkaar in de stand van het Netherlands Water Partnership om te praten over een specifieke wateragenda voor de jeugd. Jongeren die belangstelling hebben om lid te worden kunnen op de website van het Water Youth Network een enquête invullen.


Jongeren laten zich horen op Wereld Water Forum in Brazilië was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.