Technasiumleerlingen van het Melanchton Bergschenhoek hebben een offshore-ontwerpwedstrijd gewonnen van het Maritiem museum in Rotterdam. Bezoekers verkozen hun ‘Green E-ball’ tot het beste idee voor de toekomst van energiewinning op zee.

De 15- en 16 jarige scholieren lieten de concurrentie van studenten en experts uit de maritieme industrie achter zich. Bekijk het filmpje waarmee Ilse Roosen, Nikki Koot, Meike de Graaf en Laura van Berkel de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het maritiem museum overtuigden.

Werking Green E-ball

De scholieren brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar een prototype van hun ontwerp getest wordt in een gesimuleerde zee. Het idee van de meiden is om op zee een grote bal te plaatsen met aan de binnenkant ringen van koperdraad. In de ‘Green E-ball’ zit een kleinere bal met magnetische strips die door golfbeweging heen en weer beweegt in de bal met koperdraad. Hierdoor ontstaat spanning en dus elektrische energie. De ballen komen te liggen rondom windmolenparken en boorplatformen, zodat bestaande elektriciteitskabels worden hergebruikt.

Acht nieuwe ideeën

In de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Vanaf de voorjaarsvakantie kunnen mensen weer stemmen op acht nieuwe ideeën van basisschool- en technasiumleerlingen, studenten en maritieme experts. De ideeën komen onder andere voort uit techniekeducatieprojecten rondom het vak ‘Onderzoek en Ontwerpen’, die worden georganiseerd in samenwerking met het maritieme bedrijfsleven en het onderwijs.


Technasium-leerlingen winnen ontwerpwedstrijd offshore was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.