Frank Hofsink en Jaewoo San beoefenen samen eennationale sport. Karaoke is razend populair in Zuid-Korea. (foto: Wetskills).

Nederlandse en Zuid-Koreaanse partijen hebben actuele casussen geformuleerd waarmee de Wetskills watertalenten aan de slag gaan. “De context is echter vaak heel verschillend en daardoor hebben wij eerst moeten uitvinden waar de echte pijn zit. Een ware uitdaging”, vertellen twee enthousiaste Wetskills-deelneemsters. Samen werken zij in een team aan een energie-oplossing die toepasbaar is in zowel Seoul als Amsterdam.

Twee groepen studenten aan het werk in een gebouw aan de Hongik University in Seoul. (foto: Wetskills).

De groep studenten die bezig is met het oplossen van het tekort aan energie in beide steden is nu bezig met een oplossing waarbij er turbines in drinkwaterleidingen worden geplaatst. “Het concept is niet totaal nieuw, maar het is nog niet eerder op grote schaal toegepast. Wij zien vooral kansen voor decentraal opwekken van hernieuwbare energie”, vertellen Wonjung Chung en Anniek Timmerman.

Pittig
Anniek zit samen met Wonjung in een van de vijf groepen die tijdens de Wetskills challenge in Zuid-Korea aan verschillende casussen werken. Voor veel Nederlandse deelnemers is dit hun eerste reis naar Azië. De Zuid-Koreaanse Wonjung vertelt dat de Nederlandse deelnemers tijdens het eten vaak een beroep doen op hun Zuid-Koreaanse medestudenten. “Adviezen over hoe pittig het voedsel is, worden zeer op prijs gesteld”, lacht Wonjung.

Het is koud in Zuid-Korea. De Han-rivier in Seoul is dichtgevroren. (foto: Wetskills).

Vorst
De deelneemsters vertellen via Skype dat zij ook verschillende excursies in de omgeving hebben gemaakt. Een volledig dichtgevroren rivier maakte grote indruk op Anniek. “Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien. Zelfs de ijsbreker was vastgevroren.” Ook het muzikale optreden van de medewerkers van het Koreaanse waterbedrijf K-Water maakte grote indruk. Zij speelden speciaal voor ons het nummer ‘Alles is Liefde’ van de Nederlandse band Blöf. “En het was nog heel goed te verstaan ook.”

Het Wetskills-team dat werkt aan energie-oplossingen in Seoul en Amsterdam. Op de voorgrond zitten Rianne Meeusen en Bin Kim. Achter hen zien we Anniek Timmerman en Wonjung Chung (foto: Wetskills).

Inspirerend
Ook Wonjung is vol lof over Wetskills. “In Zuid-Korea zijn we niet gewend om in grote groepen op te trekken en aan een casus te werken. Dat is een hele ervaring. En zo’n internationale omgeving is echt inspirerend”, zegt Wonjung. De deelneemsters laten er dan ook geen enkele twijfel over bestaan. “Wetskills is geweldig. We kunnen het iedereen aanraden.”

Holland Heineken House
Vrijdag vertrekken de watertalenten vanuit Seoul voor de finale van Wetskills naar Donghae dat op een uur afstand ligt van Gangneung waar voornamelijk de schaatswedstrijden van de Olympische winterspelen zullen plaatsvinden. Anniek verheugt zich er nu al op om de Zuid-Koreaanse deelnemers mee te nemen naar het Holland Heineken House. “Dan kunnen wij ook iets van onze cultuur laten zien.”

Pitchen
Voorlopig is het nog niet zover. Vandaag moeten de deelnemers hun innovatieve oplossingen aanleveren. Zaterdag 10 februari leggen de teams in korte pitches hun oplossing voor aan de jury van de Wetskills Challenge en aan speciale gast premier Mark Rutte. Juryvoorzitter Henk Ovink maakt dan in het Holland Heineken House bekend welk team de eerste prijs voor de beste oplossing wint.


Wetskills Zuid-Korea: “De grootste uitdaging is uitvinden waar de pijn zit” was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.