Olympiade: 300 Internationale jongeren duiken in Nederlands watermanagement

Ga er maar aan staan: als crisismanager een bijna overstroomde stad evacueren. Alleen: je bent vijftien jaar, afkomstig uit bijvoorbeeld Botswana en voor het eerst in een onbekend, koud en waterrijk land.

Internationale scholieren wachten op instructie: zij gaan straks een noodkering opzetten om het centrum van Kampen droog te houden.

Met veel plezier werkten in Overijssel en Limburg landenteams aan de opdracht om stalen schotten op te bouwen als noodwaterkering om overstroming te voorkomen. Andere groepen analyseerden watermonsters op microplastics en waterorganismen op een waterzuiverng in Utrecht.

Bezoek aan de zuiveirng in Utrecht: blijven lachen, ondanks het koude kikkerklimaat
Evacuatieplanning: hoeveel auto’s kunnen het gebied verlaten via de rondweg voordat die verstopt raakt?
Analyse van watermonsters

Het doel van de IJSO is uitdagingen bieden aan talentvolle jongeren op het gebied van wetenschap en techniek. In hun landen van herkomst zijn de scholieren geselecteerd in wedstrijden, waarin hun kennis en onderzoeksvaardigheden zijn getest.

Nederland is dit jaar gastland en greep de kans aan om unieke waterexpertise te delen met deze jongeren en hun begeleiders.

Het evenement is grotendeels bekostigd door het ministerie van Onderwijs, met ondersteuning van de waterschappen en onderwijs- en kennisinstellingen.

Op het programma eerder deze week stond een bezoek aan Deltares. Vandaag bezoeken zij onder andere de Afsluitdijk met begeleiders van Hogeschool Van Hall Larensteijn. Dit weekend bezoeken ze als afsluiting in Amsterdam het wetenschap- en techniekmuseum Nemo en maken een rondvaart door de grachten.


300 Internationale jongeren duiken in Nederlands watermanagement was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.