Zit je in havo 5 of vwo 6 en start je binnenkort met je profielwerkstuk? Kies een spetterend thema voor je profielwerkstuk en win een mooi geldbedrag! Hoe het werkt, dat leggen we je uit in vijf stappen.

Stap 1

Kies een onderwerp dat past binnen één van deze vier thema’s:

Winnen op zee. Je kent ze wel, de windmolenparken langs de kust. Heb je je ooit afgevraagd wat voor schepen er nodig zijn om die windmolens te installeren aan de kust en verder op zee? Nederlandse maritieme bedrijven zijn heel goed in het aanleggen en onderhouden van zulke parken, maar kijken ook naar nieuwe markten. Bijvoorbeeld naar het kweken van algen voor voeding en energie.
Voorbeeldvragen: Wat zou een herbestemming kunnen zijn voor bestaande olieplatformen? Hoe kun je onderhoud van windmolens slimmer doen?

Slim & veilig varen. Er zijn veel verschillende soorten schepen, die ingezet worden voor allerlei taken. Bijvoorbeeld voor het transport van containers over de Rijn, het overbrengen van personeel naar offshore platformen of windmolens, het leggen van pijpen voor olie en gas maar ook voor het cruisen langs Caraïbisch gebied. Het is voor maritieme bedrijven belangrijk dat dit op een slimme manier gebeurt tegen lage kosten, maar ook veilig. Schepen worden daarom steeds ‘slimmer’ gebouwd en uitgerust met de nieuwste techniek.

Voorbeeldvragen: Hoe ziet het schip van de toekomst er uit? Hoe kun je onderhoud zo slim maken dat er geen mensen meer aan boord nodig zijn?

Schone Schepen. Vervoer van goederen over water is duurzaam, omdat het een laag energieverbruik heeft per tonkilometer ten opzichte van andere manieren van transport. Toch wil de maritieme sector nog ‘schoner’ werken zodat uitstoot van uitlaatgassen (bijvoorbeeld zwavel, stikstof en fijnstof) minimaal is. Zuinig varen bespaart bovendien brandstof en dat scheelt weer kosten.

Voorbeeldvragen: Hoe zit het emissieloze schip er uit? Kunnen we met andere technieken bestaande schepen schoner laten varen? Waarom varen nog niet alle schepen op duurzame brandstoffen?

Effectieve infrastructuur. Containerschepen, loodsen, terminals, kranen. Als schepen de haven binnen lopen, beginnen er heel veel radartjes te lopen om ervoor te zorgen dat de inhoud van de container snel en zonder veel kosten de plek van bestemming bereikt. Nieuwe technologie zoals Big Data en Internet of Things kunnen hierbij helpen.

Voorbeeldvragen: Hoe kunnen meer goederen over water worden vervoerd zodat verkeer op de weg minder belast wordt? Hoe kun je consumenten inzicht geven in de manier waarop hun producten naar Nederland zijn gekomen?

Stap 2

Laat het door jou gekozen onderwerp goedkeuren door je docent of begeleider.

Stap 3

Nu je aan stap 1 en 2 hebt voldaan kun je officieel deelnemen aan deze wedstrijd! Meld je meteen aan door een mail te sturen naar Sanne de Vleeschhouwer, projectleider van de profielwerkstukkenwedstrijd via vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.
Aanmelden kan t/m 31 oktober 2017. Let op:

  • Plaats in de onderwerpregel ‘Aanmelden profielwerkstukkenwedstrijd NISS’
  • Vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer, leeftijd, klas, niveau en school
  • Geef in de email ook aan welk onderwerp je hebt gekozen en wanneer je verwacht het profielwerkstuk in te leveren

Na aanmelding registreren we jouw deelname en ontvang je een bevestiging met meer informatie over de wedstrijd.

Stap 4

Het echte werk kan nu beginnen. Stuit je tijdens het schrijven van je profielwerkstuk op vragen? Wij koppelen je graag aan studenten Maritieme Techniek van de TU Delft die klaarstaan om je verder op weg te helpen. Handig toch?

Stap 5

Zend je profielwerkstuk in en wieweet ben jij straks een mooi geldbedrag rijker!

Bonusprogramma Meet your Peers @Europort

Op 10 november 2017 bieden we je graag een extra portie inspiratie aan tijdens de beurs Europort in Rotterdam. Maak kennis met andere deelnemende scholieren en ontmoet de gaafste maritieme bedrijven die Nederland rijk is. Een uitnodiging ontvang je binnenkort in je mailbox!

Win jij die geldprijs?

De beste drie profielwerkstukken ontvangen een geldbedrag van € 3.000 (winnaar), € 2.000 (2e plek) en € 1.000 (3e plek). De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakkundige jury. Mocht je met meerdere personen deelnemen, dan moet je dit bedrag delen.

Over de wedstrijd

Het NISS (Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Scheepsbouw) organiseert deze Profielwerkstukkenwedstrijd alweer voor de tweede keer met het doel om jongeren zoals jij enthousiast te maken voor de maritieme sector.

De Profielwerkstukkenwedstrijd wordt gecoördineerd door Netherlands Maritime Technology (de brancheorganisatie van scheepsbouwers, toeleveranciers en dienstverleners) in opdracht van het NISS.

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met Sanne de Vleeschhouwer van Netherlands Maritime Technology via T 088 44 51 032 of
E vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.

Ga naar www.waterwereldwerk.nl voor meer informatie.

Bronnen/Inspiratie

Wel al enthousiast over de wedstrijd maar nog geen keuze kunnen maken met betrekking tot het thema van je profielwerkstuk? Om je op weg te helpen geven we je graag wat (kijk)tips om snel in verder te duiken:

Bron: https://maritimetechnology.nl/pws/


Profielwerkstukkenwedstrijd NISS 2017/2018 was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.