In het buitenland hoor je als Nederlander vaak opmerkingen over Arjen Robben en Armin van Buren. Op jonge leeftijd kwam ik er al achter dat ik geen talent had om profvoetballer of wereldberoemde DJ te worden. Gelukkig ben je als Nederlandse waterbouwstudent over de hele wereld een klein beetje beroemd om een hele andere reden.

Met lokaal vervoer op weg naar het veldwerk in de Filipijnen

Tijden mijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft heb ik het geluk gehad om drie keer een project in het buitenland te doen. In mijn derde jaar mocht ik samen met een Filipijnse student onderzoek doen naar overstromingspreventie langs een bergrivier in het noorden van het land. Met kleine oplossingen kan je daar een groot verschil maken. Wist je dat je met het simpelweg leggen van stenen op de juiste plek en het planten van de juiste boom al een groot verschil kan maken?

‘Waterstreet’ in Georgetown, Guyana. Een straat die permanent onder water staat omdat het water niet weg kan.

Vorig jaar ben ik samen met zes andere vrienden naar Georgetown in Guyana (naast Suriname) geweest. Daar hebben we twee maanden gewerkt aan een beter ontwerp voor het drainagesysteem van de stad.

De Nederlandse waterbouw was daar zo beroemd dat we als ware beroemdheden werden behandeld.

Je kon het zo gek niet bedenken of het gebeurde. We stonden vaak paginagroot in de krant, gaven interviews op TV en hadden meetings met ministers. Het was natuurlijk hard werken om de reputatie van Nederland hoog te houden!

Op dit moment schrijf ik deze blog vanuit Jakarta. De komende drie maanden doe ik onderzoek naar methoden om de stad te beschermen tegen overstromingen. Met bijna 20 miljoen inwoners en soms wel 3 meter onder de zeespiegel is het belangrijk dat er hier snel wat gebeurt. Naast hoog water moet er ook veel gedaan worden aan verkeer, afvalverwerking en bodemdaling. Dit maakt het probleem extra moeilijk en er zijn dus veel handjes nodig. Daarom zijn er in Jakarta veel Nederlandse bedrijven en universiteiten hard aan het werk om een oplossing te vinden.

Bouwwerkzaamheden aan de kustbescherming van Jakarta. Niet alleen water is een probleem, maar afval ook!

Dus heb je het vermoeden dat je niet de eerste spits van het Nederlands elftal gaat worden of elke week een stadion gaat uitverkopen? Wees niet bang! De Nederlandse watersector is overal bekend en je kan er de hele wereld mee over!

Interview met de Guyanese TV na afloop van onze eindpresentatie in Georgeotwn.

Geschreven door Joost Remmers, waterambassadeur Topsector Water


Altijd al beroemd willen worden? was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.