Salsa, palmbomen, witte stranden en tropisch fruit… De Caribische kust van Colombia heeft veel te bieden. Barranquilla is de grootste stad in deze regio, en ligt op een strategische positie: bij deze stad mondt de Río Magdalena, de belangrijkste rivier van Colombia, uit in de Caribische zee.

De stad Barranquilla, aan de monding van de Río Magdalena

Barranquilla kon daardoor uitgroeien tot de grootste havenstad van Colombia. In de haven komen grote zeeschepen aan en worden goederen verder over de rivier naar het binnenland getransporteerd. De haven kampt echter met een aantal problemen, die te maken hebben met de rivier. Rivieren transporteren namelijk niet alleen water van hoog- naar laaggelegen gebieden, maar ook grote hoeveelheden sediment. Dit sediment komt bij de monding van de rivier terecht, waar het de haven binnenstroomt. Hierdoor zijn zowel de haven als de rivier vaak niet diep genoeg: schepen kunnen niet meer aanleggen in de haven of de rivier opvaren.

Met dit probleem ga ik mij, samen met 5 andere studenten Civiele Techniek aan de TU Delft, de komende twee maanden bezighouden. Vorige week zijn we in Colombia aangekomen, en morgen beginnen we met dit uitdagende project. Een mooie kans om de kennis opgedaan tijdens onze studie in de praktijk te brengen! De komende weken zullen we veel leren over de Río Magdalena en de haven, maar ook over de Colombiaanse cultuur. Ook dat laatste is erg belangrijk, want er is veel overleg tussen verschillende Colombiaanse autoriteiten nodig om de problemen in de haven op te lossen.

Wij gaan ons best doen om de Nederlandse kennis over water in te zetten, om zo een steentje bij de dragen aan de oplossing.

Over een paar weken een nieuwe update!

Anna

De projectgroep!

Geschreven door Anna Koster, waterambassadeur Topsector Water


Werken met water in Barranquilla, Colombia was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.