Zo luidt de titel van het boekje geschreven door Bram Entrop en geillustreerd door Julieta Matos Castaño. In het boekje regeert Koning Citroen over het land Vruchtenstein en samen met minister Druijf probeert hij een oplossing te vinden voor het tekort aan water in zijn land.

Topsector Water ambassadeurs Daniëlle van Middendorp, Daniël van den Heuvel en Vincent de Heus interviewden Bram en Julieta over het boekje om meer te weten te komen over de drijfveren achter het schrijven, het onderwerp maar ook hoe het proces van schrijven nu in zijn werk gaat.

Met dit boekje wordt voor kinderen tussen 4–7 jaar duidelijk gemaakt wat de invloed van water is op ons leven en dat je door goed samen te werken met andere mensen de omgang met water kunt verbeteren en de wereld een stukje mooier kunt maken.

Eerst een korte introductie van de schrijver en illustrator. Bram is docent aan de Universiteit Twente (UT) op het gebied van duurzaam bouwen. Na zijn master en promotie op de Universiteit Twente werkt hij hier al 12.5 jaar. Julieta komt uit Spanje en is ook gepromoveerd aan deze universiteit, op het gebied van besluitvorming rondom multifunctionele waterkeringen (bijvoorbeeld dijken met een weg daarop), echter zij werkt nu elders.

Voor Bram stond het schrijven van een kinderboekje al enige tijd op zijn bucket list. Niet zomaar een kinderboekje, maar een boekje dat een technisch onderwerp toegankelijk maakt en kinderen spelenderwijs uitlegt hoe het onderwerp in elkaar steekt. En daarmee ook hun belangstelling wekt voor de techniek en mogelijk ook een technische opleiding later.

En ondanks dat Bram docent is bij de vakgroep Bouwen, besluit hij te schrijven over Water. ‘’Omdat we leven met water, maar er ook tegen vechten. En het een mooi en niet te moeilijk technisch onderwerp is om mee te beginnen.’’ Julieta vult Bram aan: “In Spanje is het water soms ook een probleem, maar dan niet zoals in Nederland dat er teveel is, maar juist dat er veel te weinig is.” Overal op de wereld heb je met water te maken, maar de problemen kunnen heel verschillend zijn.

Met zijn eigen kinderen als proefpersonen is het vrij vlot het verhaal geschreven. Het daadwerkelijk op de markt brengen van het boekje was lastiger, net als het vinden van een illustrator. Na een half jaar zoeken bleek de meest geschikte kandidaat dichterbij te zijn dan hij dacht. Julieta, op dat moment bezig met haar promotie, wilde graag meewerken. Voor haar een mooie kans om haar tekentalent in te zetten. Ze vergelijkt het schrijven met het ontwerpen van een gebouw; voor allebei geldt dat er een heel ontwerpproces aan vooraf gaat. Welke tekening past goed bij de tekst, hoeveel tekeningen, hoelang moeten de zinnen zijn. Het tekenproces heeft haar inspiratie gegeven om hiermee verder te gaan. In haar vrije tijd, maar ook tijdens haar werk kan ze haar tekenkunsten inzetten om projecten te visualiseren of te verduidelijken.

Haar tip: “Doe datgeen wat je zelf leuk vind en ga ervoor, dan hoef je niet eens extreem getalenteerd te zijn om mooie resultaten te bereiken.’’

Als aan beide wordt gevraagd in welke persoon ze zichzelf het meest kunnen identificeren valt het even stil. Na enige denktijd zegt Bram dat hij de Wortel (een kleiner personage) wel erg leuk vindt. Deze is namelijk van de entertainment en de gezelligheid en dat past goed bij hem. Julieta kiest voor koning Citroen, omdat hij zich realiseert dat voor het vinden van een oplossing het belangrijk is om te overleggen met andere en samen die oplossing te vinden.

De opleiding Civiele Techniek van de Universiteit Twente bestelde de eerste editie om Bram en Julieta het steuntje in de rug te geven wat ze nodig hadden. Momenteel ligt zelfs de derde editie al op de planken. Voor de langere termijn lijkt het Bram ook wat om een boekje te schrijven over een onderwerp met betrekking tot bouwen. Maar de grootste klus blijkt toch het vinden van tijd.

Het boekje leverde al een mooie lokale prijs op. Met het gewonnen geldbedrag kon kinderen in groep 3 het boekje, een showertimer en een tasje worden aangeboden, zoals te zien op het plaatje. In een tocht langs negen basisscholen in Borne (de woonplaats van Bram) werd aan deze kinderen verteld over het onderwerp water en het boekje. Het verschil kun je zelf al maken, denk maar eens aan de tijd die je onder de douche staat. Door de shower timer uit te delen, waardoor een keer douchen maximaal 5 minuten duurt, letten ze op een leuke en bewuste manier op hun watergebruik. Volgens Julieta zijn die 5 minuten zó voorbij en is haar vriend iets minder enthousiast over de timer! Thuis merkt Bram het effect van de shower timer ook al, want de watermeter geeft al een aanzienlijk lager verbruik aan sinds de introductie.

Voor slechts €8,95 is het boekje te koop bij Vertwenz en de bibliotheek in Borne, maar ook in boekhandel Robben in Rosmalen. Daarnaast is het boekje af en toe beschikbaar op marktplaats. Een leuk, educatief cadeau voor uw (klein)kind.

Geschreven door Daniëlle van Middendorp, Daniël van den Heuvel en Vincent de Heus, Waterambassadeurs Topsector Water


‘Koning Citroen moet iets aan het water doen’ was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.