Afgelopen dinsdag vond de Aquafarm Creathon plaats waar we het doel hadden om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen voor het ontwerp van Aquafarm 1.0, een productieketen gebaseerd op afvalwater.

Bij de studie Gezondheidstechniek aan de TU Delft komen de thema’s Zero Waste en Resource Recovery geregeld langs. De Creathon sloot perfect aan bij deze thema’s.

Hoe werkt Aquafarm?

Aquafarm past principes uit de natuur toe om onder gecontroleerde en gestuurde omstandigheden producten te laten groeien, met als restproduct schoon water. Het grote verschil tussen Aquafarm en andere rioolwaterzuiveringssystemen is dat de Aquafarm gecascadeerd (achtereengeschakeld), in mono-culturen, zuivert. Daarbij is het doel stoffen te produceren én alle stoffen uit het afvalwater te halen, ook de giftige stoffen zoals medicijnresten.

De opdracht

De opdracht van de Creathon was als volgt: Kom met een ontwerp voor Aquafarm waarmee slim wordt omgegaan met het ruimtebeslag, en dat:

  • past in/contact maakt met de omgeving (stedelijk en/of agrarisch);
  • flexibel/agile is: denk aan zomer/winter en uitbreidbaar (1e generatie upgraden naar 2e generatie en verder: je hebt nooit een verouderd model!);
  • in materiaalgebruik zo goed mogelijk past binnen circulaire principes.

Het resultaat

Het resultaat van deze dag is te zien tijdens een Open Huis op 22 en 23 mei bij de Radboud Universiteit Nijmegen, in de onderstaande video, of door de link naar de foto’s te volgen.


Aquafarm Creathon was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.