Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 bezit hét waterprogramma van Leeuwarden. Het doel van het programma is om mensen te betrekken bij de waterwereld.

(foto: Leeuwarder Courant)

Om bijvoorbeeld meer jongeren te interesseren voor opleidingen op het gebied van water, meer banen te creëren in de watersector en meer mensen te attenderen op alle aspecten van ons watersysteem. De Friese kennis en ervaring wordt getoond aan de wereld, wat leidt tot meer bedrijven die zich vestigen in Fryslân en meer export voor de huidige bedrijven. Er zijn binnen het waterprogramma diverse onderwerpen waaronder; Beleefroute: Fryske Waterspots, Beleefroute: Liwwadder Water, Water Educatie, Water War, Leliepaviljoen, Waterbar, Waterverhalen: DNA Friese Vlag, Leeuwarden-Potmarge-oas en de WaterParade.

Als waterambassadrice in naam van Rijkswaterstaat ben ik gevraagd om mee te werken in dat laatste; de WaterParade in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad welke ook meteen de spectaculaire opening zal vormen van het Water Connecting program in het voorjaar van 2018. Het idee van de WaterParade ten eerste is om mensen meer waterbewust te maken.

Hiernaast is het idee ontstaan om het thema plastic soep (schoon water) centraal te zetten door een parade op het water van mode gemaakt uit plastic door professionele en amateur kunstenaars. Bij dit project worden ook de onderwijsinstellingen aangehaakt met de vraag om de mode te verzorgen. Uiteraard zullen de leerlingen/ studenten meer leren over de verschillende waterthema’s.

Water zal in al haar vormen voorbij komen, bijvoorbeeld verhalen uit de waterhistorie, de nieuwste innovaties en de impact van klimaatverandering. Bewoners van Leeuwarden en Fryslân en bezoekers raken gefascineerd door water!

Nieuwsgierig geworden naar de mode en alles daaromheen? Ik ga er meer over schrijven dus houd mijn stukjes zeker in de gaten!

Geschreven door: waterambassadeur Topsector Water Anouk Blok


Kunst, cultuur en water was originally published in Water, wereldwerk! on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.